Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un arbre glaçat a ple hivern

Som a la Setmana dels Barbuts: realment estem vivint els dies més freds de l’any a Catalunya?

La dita popular s’associa a tres sants i, enguany, aquesta cita coincideix de ple amb la ressaca de la històrica borrasca Filomena

Imatge d'un arbre glaçat a ple hivern
El fred ha estat molt intens aquesta Setmana dels Barbuts | Arxiu

Aquests darrers dies hem parlat molt dels estralls i conseqüències de la històrica borrasca Filomena  a Catalunya, sobretot pel que fa a la neu a l’interior, i això ha fet passar per alt que ens trobem en una de les setmanes més conegudes pel que fa a la meteorologia: la Setmana dels Barbuts. Una cita en què, popularment, es diu que són les jornades més fredes de tot l’any.

Es tracta d’una dita popular que fa referència als tres sants que hi ha al llarg d’aquesta setmana: Sant Pau Ermità (15 gener), Sant Maür Abat (16 de gener) i Sant Antoni Abat (17 de gener). Des de fa segles, es diu que els dies més freds de l’any es viuen a mitjans de gener, coincidint de ple amb aquests tres sants, que es veu que duien una llarga i espessa barba, raó per la qual la setmana rep aquest nom.

Imatge dels tres sants de la Setmana dels Barbuts
Els tres sants que donen nom a la Setmana dels Barbuts | Arxiu

Enguany, la dita no va gens mal encaminada, ja que, amb la ressaca encara de la borrasca Filomena,  el fred s’ha accentuat encara més, especialment a les zones nevades de l’interior, on s’han viscut les nits més fredes dels darrers anys i, per tant, del que portem de 2021. Però hi ha altres punts del territori on sembla que aquesta tradició no s’està complint, ja que en algunes zones, el dia de Reis es va registrar la mínima més baixa del que portem d’any.

On ha fet el pitjor fred aquesta setmana?

Podem mirar alguns exemples. A Prades (Baix Camp), la matinada més freda va ser la del dilluns 11 de gener, amb -10,4ºC, mentre que el dia de Reis es va arribar a uns gens menyspreables -9,4ºC; a Seròs (Segrià) la matinada més fred va ser la de dimarts, 12 de gener, amb -9,5ºC, molt més gèlida que els -7,3ºC i -7,4ºC dels dies 6 i 11; a Das (Cerdanya) també es van assolir els extraordinaris -17,7ºC el dia 11, més que els -14,8ºC i els 15,7ºC dels dies 6 i 12. Per contra, trobem els -4,6ºC del Parc Agrari de Sabadell (Vallès Occidental) el dia de Reis, més baixos que els -3,4ºC del dia 12; mentre que a Sant Pau de Segúries (Ripollès), també es va assolir la mínima de l’any per Reis, amb -11ºC, lluny dels -6,4ºC del dia 12.

Per tant, i amb aquest exemple de dades repartides per diferents punts del territori, veiem que la meitat de Catalunya (sobretot l’afectada per les nevades més importants) ha assolit les temperatures més baixes del que portem d’any dins de la Setmana dels Barbuts, donant per bona la dita, mentre que la resta va tocar fons la setmana anterior, concretament el dia de Reis.

Val a dir que el vent que bufava a principis de setmana en algunes zones també va ajudar a frenar la caiguda més brusca dels termòmetres. Més enllà de les mínimes tan baixes de principi de setmana, la resta de nits continuen sent molt fredes, també aquest proper cap de setmana, tot i que més normal per l'època. S’haurà de veure si aquestes dades es queden així, ja que encara queda molt hivern i podem tornar a tenir fortes fredorades o onades de fred.  Consulta aquí la  previsió  completa per aquest cap de setmana.