Som a la ‘setmana dels barbuts’, teòricament la més freda de l’any

La saviesa popular indica que les fredorades més fortes es donen ara, però ni de bon tros sempre es compleix. El nom prové de les llargues barbes dels sants d'aquests dies.

Imatge amb els sants Pau l'Ermità, Maur abat i Antoni Abat
Imatge dels tres sants barbuts principals que donen nom a la setmana | Arxiu

Malgrat que visquem en un món dominat actualment per la ciència, la saviesa popular encara té molt de pes en l’àmbit meteorològic i sovint ens dona més d’una lliçó. Per aquesta raó, les dites i alguns tòpics encara perduren a dia d’avui. Aquest és el cas d’aquesta setmana del 14 al 20 de gener, considerada la ‘setmana dels barbuts’ i la més freda de l’any. 

Pel que fa al nom, es deu al fet que, al llarg d’aquest propers dies, es concentren els sants amb les barbes més llargues i abundants de tot el santoral. Principalment, els dies 15, 16 i 17 de gener, respectivament, tenim Sant Pau l’Ermità, Sant Maur i Sant Antoni Abat, aquest últim conegut perquè dona nom a la tradicional passada dels Tres Tombs que es celebra a tot Catalunya. A part d’aquests, també hi ha altres sants barbuts al voltant d’aquestes dates, com Sant Hilari el dia 13, Sant Fructuós el 21 o Sant Vicenç el 22.

El fred acostuma a ser intens aquesta setmana | Jordi Peró

 

Per què es considera la setmana més freda de l’any?

Tradicionalment, en moltes ocasions al llarg dels últims segles han coincidit aquests sants amb el fred més viu de l’any, tot i que no sempre es compleixi la dita. Unes experiències acumulades al llarg dels anys que han perdurat fins els nostres dies, mantenint aquest tòpic meteorològic i el nom de la ‘setmana dels barbuts’.  

Les dades científiques també donen la raó a la tradició popular, ja que la majoria de registres indiquen que el gener és el mes més fred de l’any a Catalunya, tot i que sovint no hi hagi moviment meteorològic amb sol i boires i les fredorades passatgeres més intenses i, sovint, les nevades, es donin més aviat al febrer darrerament.

Sigui com sigui, aquest 2019 no tindrem ni de bon tros la ‘setmana dels barbuts’ amb el fred més intens de l’any, tot i que de ben poc ha anat, ja que la fredorada més intensa de la temporada l’hem tingut, de moment, els últims dies, amb nits gèlides a tot Catalunya. Tot i així, l’última part de la setmana sembla que serà força més freda en conjunt amb un ambient plenament hivernal.

Aquesta curiosa setmana també compta amb dites ben divertides, com ara «La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts» o «Per Sant Antoni fa un fred del dimoni».


Comentaris

envia el comentari