Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El llarg viatge de la sorra del Sàhara, darrere de l’escalfament global

Els grans de pols, més grans del normal, estan arribant molt lluny i ja afecten zones tan llunyanes com el Carib, on el fenomen està malmetent les algues del fons marí

Els forts corrents d'aire interplanetaris arrosseguen grans de sorra sorprenentment grans cap al Carib
Els forts corrents d'aire interplanetaris arrosseguen grans de sorra sorprenentment grans cap al Carib | NOAA

 

A Catalunya sovint rebem la pols en suspensió provinent del Sàhara quan tenim glopades d’aires provinents del nord d’Àfrica que provoquen pluja de fang. El que ja és més estrany és que, com esta passant ara, aquesta sorra arribi a creuar tot l’oceà Atlàntic i afecti zones com el Carib, molt lluny del seu punt d’origen a l`Àfrica.  El problema és que aquest estranya situació, que encara no té cap explicació, està contribuint a empitjorar l’escalfament global. 

A més, destaca el fet que aquests grans són unes 50 vegades més grans del que es creia, cosa que encara fa més increïble que puguin recórrer a través de l’aire tants milers de quilòmetres. Els experts afirmen que els factors que envien a l’atmosfera i tan lluny aquesta sorra s’han de tenir en compte en un futur en els models climàtics.

La situació és tan delicada i d’efectes tan incalculables que els científics temen conseqüències terribles que empitjoraran el canvi climàtic i perjudicaran el medi ambient. De fet, la pols sahariana afecta el delicat equilibri entre la llum solar i la calor que emet la Terra, cosa que pot modificar el desenvolupament de ciclons tropicals, la vida marina o la formació dels núvols. L’estudi ha estat dirigit per l’Institut Reial dels Països Baixos per a la Investigació del Mar (NIOZ) i publicat a la revista ‘Science Advances’.

El plàncton i les algues del Carib es veuen amenaçades per l'acidesa dels grans de pols que s'enfonsen
El plàncton i les algues del Carib es veuen amenaçades per l'acidesa dels grans de pols que s'enfonsen | PIXABAY

 

La sorra del Sàhara limita el creixement de les algues

Els científics han recopilat pols del desert dipositada a les boies flotants i a sota de l’aigua de l’oceà Atlàntic durant els últims anys. Per sorpresa de tothom, els experts van comprovar que els grans de sorra feien 0,45 mil·límetres al Carib, quan es creia que feien tan sols 0,01 o 0,02 mil·límetres, 50 vegades menys. 

En concret, les partícules de sorra viatgen amb els núvols i creuen tot l’oceà. Un cop arriben al Carib, es desplomen juntament amb la pluja, però les gotes són molt àcides perquè contenen quars, i s’enfonsen més ràpid degut al seu pes extraordinari. Això fa que els grans puguin arribar al fons marí, afectant el creixement de les algues i al cicle del carboni de l’oceà. 

Les causes d’aquest fenomen segueixen sent tot un misteri

Els experts encara no han trobat una resposta per a aquest fenomen ben estrany. Segons l’investigador de NIOZ, Michele van der Does, no té cap lògica física que aquests grans de sorra tan grans aguantin a l’atmosfera durant tant temps. Per aquesta raó, les investigacions es centren ara en la combinació de forces i els moviments en l’atmosfera, així com el temps durant el qual es pot mantenir la sorra en suspensió.

  • També et pot interessar: L’estrany terratrèmol que va recórrer tot el món i que ningú va notar