Sud-Amèrica es meravella amb l'espectacular eclipsi total de Sol

Argentina i Xile van ser els països que van gaudir d'aquest espectacle. El fenomen astronòmic és una de les cites amb el cel més importants de l'any i no n'hi haurà cap més fins d'aquí a 18 mesos
L'eclipsi solar total és l'esdeveniment més important de l'any | Arxiu

 

Expectació màxima la que es va viure ahir dimarts, 2 de juliol, a Xile i l’Argentina per l’únic eclipsi solar total del 2019 a tot el planeta. El succés va començar a les 17:01h UTC (19:01h hora catalana) a l’Oceà Pacífic, arribant al màxim de foscor a les costes xilenes a les 16:38h hora local. Instants després, l’esdeveniment va ser vist des de terres argentines, on els seus habitants van quedar meravellats per aquest espectacle celeste.

 

 

El fenomen ha estat considerat l’esdeveniment astronòmic de l’any pel fet que sigui l’únic eclipsi total de Sol d’aquest any, ja que no tornarà a haver-hi un fins d’aquí a 18 mesos. Concretament, a Xile el següent succés d’aquestes característiques es produirà el 14 de desembre del 2020.

 

 

 

L’eclipsi solar del 2 de juliols va tenir una longitud d’11.000 km a l’àrea de la seva totalitat i una amplada de 200 quilòmetres. En el mateix instant que va produir-se el fenomen, els experts van observar l’esdeveniment als peus de l’Observatori de La Silla, operat per l’Observatori Europeu del Sud (ESO).

 

La població fa mesos que esperava l’eclipsi

A la ciutat xilena de Vicuña, a la regió de Coquimbo, va haver-hi molta expectació durant l’eclipsi, ja que va ser una de les regions on millor es va poder apreciar. Va haver-hi tanta curiositat que van preparar nombrosos observadors durant mesos per contemplar el succés. En aquesta ciutat hi viuen uns 27.000 habitants, però les autoritats van preveure l’arribada d’entre 150 i 180 mil persones per apreciar l’eclipsi solar total. Aquests visitants van ser repartits a Pampilla de San Isidro i a la ribera del riu Elqui.

 

 

Els hotels de la Serena i Coquimbo van penjar el cartell de complets des de fa mesos per tal de no perdre’s cap instant del fenomen astronòmic. La capital de Xile, Santiago, no va ser menys i va voler afegir-se a la festa de manera que la majoria de col·legis van deixar sortir abans els estudiants i algunes empreses van permetre que els seus treballadors sortissin fora per observar l’eclipsi total de Sol. A més, en punts del nord del país es va intensificar la venda de lents especials per veure l’esdeveniment astronòmic.

 

També et pot interessar...