Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una superlluna

Atents al cel des dels balcons: arriba la superlluna més gran de l’any en ple confinament

El fenomen, conegut també com a Lluna rosa, tindrà lloc la nit de dimarts a dimecres i es podrà veure el satèl·lit un 12% més gran i un 29% més brillant

Imatge d'una superlluna
La tercera superlluna del 2020 arriba entre el 7 i 8 d'abril | PixaBay

La nit de dimarts a dimecres, dies 7 i 8 d’abril respectivament, tindrà lloc la tercera superlluna de l’any i la més gran de totes. Un fenomen que arriba en ple confinament i que, per tant, farà que tots hàgim d’estar ben atents des dels balcons i terrasses de casa nostra per gaudir d’aquest espectacle astronòmic.

La Lluna sortirà per l’est just quan es pongui el sol al vespre d’aquest dimarts. El satèl·lit il·luminarà el cel durant tora la nit, tot i que els núvols poden fer la guitza en algunes zones. Davant d’aquesta situació excepcional en què no podem sortir a l’exterior a gaudir del fenomen, l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) ofereix algunes recomanacions per aprofitar al màxim aquesta oportunitat.

Els efectes que ens ofereix la superlluna

La màxima lluminositat de la Lluna permetrà veure les siluetes dels paisatges en plena nit. Si tenim la sort que tenim vistes cap a camps, muntanyes o mar des de casa, podrem continuar veient aquests paratges durant la nit, tot i que molt més foscos del normal i sense els seus colors característics. 

Pel que fa a les estrelles, la llum potent de la Lluna impedirà veure-les correctament, però els moments més òptims per veure-les serà la primera hora després de la posta de sol i l’última hora abans que surti l’astre l’endemà al matí. En aquests moments, el cel estarà més fosc i es veuran més estrelles,  alhora que la Lluna es veurà més gran i espectacular a l’horitzó. 

Millor visió per la baixa contaminació

El fenomen ja és espectacular per si mateix, però a tot plegat li hem d'afegir el fet que, a causa de la baixada de la contaminació que hi ha en aquests moments a Catalunya  'gràcies' al confinament per la pandèmia del coronavirus, la qualitat de l'aire és molt més bona i tindrem l'oportunitat d'observar-la millor que mai.

Com fer una bona foto de la Lluna

Si volem immortalitzar la Lluna des de casa vostra a través d’un telèfon mòbil, hem de tenir en compte que no podem utilitzar el mode automàtic, ja que hem de modificar manualment la funció de la càmera per garantir captar bé el satèl·lit, cosa que sovint és difícil. Una exposició de 2 segons i apertura màxima amb ISO 1600.

Si el nostre telèfon mòbil no té aquests capacitats, sempre ens podem descarregar aplicacions gratuïtes al mòbil que permeten reajustar temporalment la càmera per fotografiar a la màxima perfecció possible la Lluna. Pels mòbils més sofisticats, es poden aconseguir miniobjectius per millorar la qualitat de la imatge. 

El temps acompanyarà?

Pel que fa a l’estat del cel, hi haurà intervals de núvols per tot el territori que poden fer la guitza a l’hora de gaudir de la superlluna. En general hi haurà un cel força variable que, a estones taparà del tot el satèl·lit i a estones el deixarà veure. Per tant, no tindrem una nit 100% lluïda, tot i que, més enllà d’algun plugim molt aïllat, no s’espera pluja.

Superlluna: un terme gens científic

El terme superlluna no té cap base científica  i s’utilitza més aviat de forma col·loquial per definir la gran mida i lluminositat del satèl·lit vist des de la Terra just en el moment del perigeu, és a dir, l’instant del mes en què el satèl·lit està més a prop del nostre planeta alhora que es troba en la seva fase plena.

De fet, la Lluna viurà la seva màxima aproximació mensual (perigeu) el dimecres, 8 d’abril, a les 02:36h UT, amb una distància de ‘tan sols’ 357.035 quilòmetres entre el satèl·lit i la Terra, quan en l’apogeu (el punt més allunyat entre els dos elements) pot arribar a ser de 406.690 quilòmetres.

2020: any amb 4 superllunes

Aquesta no serà, ni de bon tros, l’única superlluna de l’any 2020. De fet, ja n’hi va haver una al febrer, una altra al març i ara tenim la tercera i, precisament, la més gran de totes. N’hi haurà una quarta i definitiva que tindrà lloc el 7 de maig.