Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una lluna plena

Atents al cel | Arriba la millor superlluna de l’any juntament amb un eclipsi: quan veure-la a Catalunya

L’eclipsi tan sols serà visible en una part concreta del món, però la superlluna de les flors la podrem gaudir i veure-la més gran i brillant del normal

El mes de maig acabarà amb una doble cita amb el cel que marcarà una data important en l’agenda astronòmica de la primavera. En concret, el dia 26 tindrem una superlluna, la segona de l’any però la més important de totes, ja que serà la més gran i brillant de les tres previstes per aquest 2021. A més, aquest esdeveniment coincidirà amb un altre de molt destacat, concretament amb un eclipsi total de Lluna que, malauradament, només serà visible a una part concreta del planeta ben lluny de Catalunya, segons informa l’institut Geogràfic Nacional (IGN). Tradicionalment, la del maig es coneix com la Lluna plena de les flors. 

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

La millor superlluna del 2021

La Lluna plena del mes de maig, coneguda popularment com la de les flors, tindrà lloc enguany a les 13:12h del dia 26, cosa que farà que veiem el satèl·lit en la seva plenitud la matinada anterior i tota la nit següent. No obstant, les seves característiques fan que parlem aquesta vegada de superlluna, degut a la seva proximitat a la Terra. 

En aquest sentit, el nom de superlluna s’atorga quan una Lluna plena coincideix amb el màxim apropament mensual de l’òrbita del satèl·lit al nostre planeta, fenomen conegut amb el nom de perigeu. A diferència de la primera superlluna de l’any que vam viure a l’abril, aquest cop veurem la Lluna encara una mica més a prop i brillant, cosa que farà que sigui la més important i enorme de l’any. Concretament, la veurem més d’un 7% més gran del normal i per sobre d’un 15% més brillant del que és habitual.

Aquell dia, el satèl·lit se situarà tan sols a uns 357.311 kilòmetres de distància de nosaltres. Haurem de creuar els dits per tal que la meteorologia acompanyi i els núvols ens permetin gaudir d’aquest espectacle. Aquesta és la segona superlluna de les tres previstes enguany.  La propera tindrà lloc el 24 de juny, coincidit amb el dia de Sant Joan i ja a l’estiu.

Eclipsi total de Lluna

Pel que fa a l’eclipsi total de Lluna, que coincidirà aquest 26 de maig amb la superlluna, serà visible principalment a Oceania, però també a punts d’Amèrica, el Pacífic i l’Àsia, tot i que de forma parcial o penombral en la majoria dels casos. El fenomen començarà a les 08:48h (UTC) i arribarà al seu màxim a les 11:11h, hores en què a Catalunya és de dia i, per tant, no podrem gaudir d’aquest fenomen. 

De fet, l’eclipsi serà visible literalment a l’altra punta del món només. Un eclipsi total de Lluna implica que, en el moment àlgid del fenomen, el satèl·lit es vegi vermellós, ben bé com si es tractés de sang.

D’on ve el nom de superlluna de les flors?

Les tribus natives de Nord-amèrica van batejar cada Lluna plena de l’any amb un nom segons la meteorologia i successos de l’època, i aquest llegat ha perdurat fins a l’actualitat, estenent-se per tot el món. En aquest sentit, la de maig va rebre el nom de la Lluna de les flors, ja que s’associava a la màxima floració primaveral dels camps i boscos a l’hemisferi nord. Enguany, la Lluna de les flors també és una superlluna, cosa que, ni de bon tros, passa cada any.