Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El 21 de gener tindrem una superlluna amb eclipsi total i Lluna de sang

La fase plena del satèl·lit coincidirà aquest mes amb un eclipsi que li donarà un color molt vermellós. El fenomen es podrà veure de matinada des de tot Catalunya

La lluna de sang es podrà veure des de tot Catalunya
La lluna de sang es podrà veure des de tot Catalunya | Arxiu

 

Aquest 21 de gener tindrem una cita astronòmica de primera categoria. Concretament, aquell dia tindrem la lluna plena del mes, que donarà la casualitat que serà superlluna. El més destacable, però, serà que tindrem un eclipsi total del satèl·lit que farà que agafi un to molt vermellós, cosa que es coneix com ‘Lluna de sang’. Uns fenòmens més impressionants que coincidiran en una sola nit.

Es dona la circumstància que la Lluna plena d’aquest gener serà una superlluna, ja que coincidirà amb el perigeu del mes, és a dir, el moment en què l’òrbita del satèl·lit es trobarà més a prop de la Terra. En el perigeu, la Lluna es troba a tan sols uns 365.000 quilòmetres de distància del nostre planeta i es veu un 14% més gran i un 30% més brillant de l’habitual.  La primera superlluna de l’hivern la vam tenir a finals de desembre.

El dia 21 de gener tindrem una superlluna
El dia 21 de gener tindrem una superlluna | cedida

 

Lluna de sang

L’últim eclipsi total de lluna el vam tenir el passat 27 de juliol i va ser el més llarg del segle XXI. Ara, el dia 21 de gener  l’eclipsi de la lluna no consistirà en veure desaparèixer el satèl·lit del cel, sinó que es tornarà d’un color molt taronja o vermellós, fenomen que es coneix com a Lluna de sang o de foc.

En un eclipsi lunar, la Terra s’interposa entre el Sol i el satèl·lit fent que l’ombra terrestre impedeixi que ells raigs solars arribin a la Lluna. L’atmosfera de la Terra, quan rep els raig solars els filtra i desvia, deixant passar només la llum més rogenca del sol i impedint el pas dels de color blau. Tot plegat ho rep la Lluna, que acaba tenint aquest color més vermellós i que, antigament, es considerava com un mal presagi. 

Fases d'un eclipsi de lluna
Fases d'un eclipsi de lluna | Arxiu

 

Quan i com es podrà veure l’eclipsi?

A diferència de l’eclipsi de juliol, en aquesta ocasió el fenomen es podrà veure a unes hores i amb unes condicions molt més complicades. Està previst que, el dia 21 de gener, la Lluna surti per l’horitzó cap a les 18:22h i es pongui a primera hora del matí del dia següent. No obstant, el fenomen començarà ben tard, a les 03:36h, i tindrà el seu punt àlgid entre les 05:41h i les 06:43h, mentre que l’última fase ja no la veurem,  ja que s’haurà post per l’oest al matí.

El fet que sigui de matinada, en un dia entre setmana i en ple hivern, que segurament farà que la nit sigui molt freda, fan pensar que poca gent podrà gaudir del fenomen. No obstant, si tenim l’oportunitat recomanem matinar per gaudir d’un fenomen que no es tornarà a repetir a casa nostra fins l’any 2021, tot i que hi haurà un eclipsi parcial entre el 16 i 17 de juliol.  Només hem de creuar els dits perquè aquella nit no hi hagi núvols.

El fenomen serà visible des d’Europa, Àfrica, Amèrica i l’Oceà Pacífic. No obstant, el continent americà serà el més propens per poder-lo gaudir en hores nocturnes per habitual per a les persones. A Espanya, la zona on, sens dubte, es veurà millor l’eclipsi serà les Canàries.