Tarda de tempestes i pedregades a molts indrets

En alguns punts s’han assolit els 40 litres per metre quadrat amb intenses calamarsades

Les tempestes d’aquesta tarda han estat molt intenses en alguns punts. Ja al migdia, les nuvolades han arrancat amb força a tot l’interior i Prepirineu i ha plogut a moltes comarques, inclús de la costa central.  Això ha fet que algunes rieres hagin crescut de forma sobtada i Protecció Civil ha hagut d’activar el Pla Inuncat.

En alguns punts, les tempestes han deixat intenses pedregades i calamarsades. És el cas d’Osona, i de la frontera d’aquesta comarca amb el Vallès Oriental, on la tempesta ha deixat poblacions com ara Gurb, Tona o Aiguafreda o Balenyà ben blanques, amb conreus fets malbé per la pedra i carrers convertits en veritables rius amb greus inundacions.

La pedregada d’Osona ha paralitzat el trànsit de l’autovia C-17, que ha quedat durant uns minuts totalment aturada pel gel que hi havia a la calçada.  En altres punts de Catalunya, com per exemple a l’Empordà, també hi han caigut intenses calamarses. Aquestes són algunes de les imatges de la jornada:

Vídeo d'Enric Marrodán: 

  

Vídeo de Pere Vivas:

Vídeo de Jaume75:

Vídeo de Dánea Arjonilla:

Fins a 40 litres per metre quadrat

Les tempestes han caigut a gran part de les comarques de l’interior, del Pirineu, del Prepirineu i a molts punts del prelitoral,  però també han arribat a punts de la costa central i del sud de la de Girona,  com ara La Selva, el Gironès, el Maresme, el Barcelonès o el Baix Llobregat.

Els registres més destacats que ens deixa la jornada són els següents:

  • Aiguafreda: 40
  • Pujalt: 39
  • Artés: 38
  • Blancafort: 34
  • Sant Pau de Segúries: 34
  • Gurb: 32
  • Vic 30
  • Valls: 21

En general,  molts registres s’han mogut entre els 5 i els 15 litres  per metre quadrat, mentre que la les tempestes han anat acompanyades sovint de molts llamps i trons.

Els ruixats van a la baixa

La inestabilitat va clarament a la baixa aquest vespre, si bé encara poden caure alguns ruixats febles a Ponent i a la costa de Barcelona. El cel estarà molt variable aquesta nit i demà tornaran els xàfecs de tarda, tot i que seran menys extensos i intensos.