Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una tempesta solar

Una perillosa tempesta solar colpeja la Terra cada 25 anys

Un recent estudi ha calculat que aquest fenomen té lloc cada 25 anys, causant un caos tecnològic mundial a causa de l’apagada i error de funcionament dels sistemes elèctrics

Imatge d'una tempesta solar
Un recent estudi ha calculat que aquest fenomen té lloc cada 25 anys | NASA

Una vegada cada 25 anys, el nostre planeta Terra és colpejat per una tempesta solar tan poderosa com per a trontollar el nostre sistema electrònic. Les telecomunicacions, els sistemes de navegació, satèl·lits i xarxes elèctriques sobre les quals s'assenteixi el nostre dia a dia es veuen compromeses per la vertiginosa activitat del nostre sol.

Així ho afirma un nou estudi publicat aquest dimarts en Geophysical Research Letters, que revela també que altres tempestes menys potents colpegen la Terra cada tres anys. Investigadors de la Universitat de Warwick i el British Antarctic Survey han estudiat els registres dels últims 50 anys, gràcies a un nou índex geomagnètic aplicat a les dades dels camps magnètics oposats situats a Regne Unit i Austràlia.

Però, què és una tempesta solar?

Aquestes tempestes solars o electromagnètiques són el fenomen resultant del xoc de l'anomenat vent solar, o bé d'una ejecció de massa coronal, amb el camp magnètic de la Terra. Quan un d'aquests corrents de vent solar arriba a gran velocitat fins al nostre planeta, les partícules extremadament energètiques que contenen colpegen la magnetosfera terrestre, provocant també intenses aurores boreals.

L'esdeveniment Carrington, batejat així pel científic que el va estudiar, es tracta de la tempesta solar més gran que ha patit la Terra al llarg de la història dels nostres registres. Ja el 1859, any en què va tenir lloc, es van prendre mesures com la modificació de les rutes d'aquells vols que passen per les zones polars (per la seva impossibilitat de guiar-se amb altres sistemes de suport) o el canvi en l'altitud d'aquests, tractant d'evitar així les conseqüències de l'activitat solar.

Provocant incendis i apagades en la tecnologia que s'utilitzava llavors, el telègraf, aquest esdeveniment va portar també aurores boreals als cels de latituds on mai abans s'havien vist, com Madrid.

Si aquest esdeveniment tingués lloc avui dia, seria devastador per al sistema que sosté el nostre dia a dia, que depèn de la tecnologia a un nivell la fallada del qual provocaria un caos inimaginable.