Les tempestes cauran a més llocs aquest diumenge

Matí de llamps i trons a diverses comarques però sense incidències

Les tempestes han caigut especialment a punts del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona, però sense deixar grans quantitats. Al llarg del dia els ruixats poden aparèixer a qualsevol punt

El temps ha començat a canviar aquestes últimes hores, i de quina manera. El xoc entre una massa d’aire de més inestabilitat amb la forta calor d’aquests últims dies ha estat com un còctel que està fent créixer les nuvolades amb moltes ganes i de forma sobtada. Durant el matí de dilluns, les tempestes han afectat moltes comarques, especialment del litoral i prelitoral de Barcelona. Han deixat poca aigua sense incidències però amb molts llamps i trons, i al llarg del dia seguiran caient ruixats a qualsevol punt. 

Entre dissabte i diumenge ja van arribar molts xàfecs durant les tardes i vespres provinents del sistema Ibèric, on les nuvolades creixien amb molta força a causa de la mateixa intensa calor. Avui dilluns, però, les tempestes han aparegut de bon matí de sobte a les Terres de l’Ebre i han anat circulant en direcció nord-est, afectant principalment tot el litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona, així com més comarques barcelonines. La capital catalana, per exemple, ja ha viscut el pas de dues tempestes fins aquest migdia. 

En la majoria dels casos tan sols han caigut entre 1 i 5 l/m² amb ventades, sobretot pel fet que els xàfecs viatgen a gran velocitat i duren poca estona deixant patacs d’aigua de pocs minuts. Això sí, l’aigua va acompanyada de fang perquè encara tenim pols en suspensió i ho deixa tot ben brut. No obstant, el rebombori ha agafat per sorpresa a més d’un degut a la gran activitat elèctrica de les tempestes. Aquestes són algunes de les imatges de les tamborinades d’aquest matí, així com d'ahir al vespre:

Les tempestes continuaran fins demà amb menys calor

La previsió indica que, al llarg de tot el dia d’avui, la inestabilitat continuarà amb ruixats i tempestes que poden aparèixer a qualsevol punt, especialment a les Terres de l’Ebre, sud de Ponent, Pirineu, Prepirineu i nord de la Catalunya Central. Alguns d’ells poden ser forts i anar acompanyats de calamarsa. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté l’alerta activada per pluja intensa a les comarques de Tarragona, Lleida i Pirineu, però aquesta situació pot aparèixer a qualsevol punt:

Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dilluns
Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dilluns | Meteocat

 

Les tempestes continuaran caient de cara a dimarts a qualsevol punt, tot i que les més importants s’esperen a la meitat nord, especialment a la tarda entre Barcelona i Girona i nord de la Catalunya Central.  Atenció perquè alguna tamborinada pot ser molt forta amb pedra o calamarsa. Amb tot plegat, les temperatures tiraran clarament cap avall entre avui i demà amb calor més normal per l’època i menys xafogor a la costa. Un ambient més agradable que serà el punt final a la calorada dels últims dies.