Les tempestes tornaran després de deixar aiguats i una mànega les últimes hores

Aquest dilluns serà variable amb nous xàfecs a la tarda entre Barcelona i Girona que al tard poden arribar a punts del litoral amb posterior baixada de les TºC

Les tempestes de les últimes hores han deixat algunes dades destacades, com ara una mànega davant de la costa del Baix Penedès i del nord del Tarragonès i aiguats en alguns punts de Ponent i del Pirineu. Aquests xàfecs són fruit de l’arribada d’un front fred atlàntic que avui tornarà a portar ruixats a diverses comarques amb una posterior baixada clara de les temperatures. 

Tot i la presència de sol aquest matí a gran part del país, la tendència serà que les nuvolades vagin a més a punts de muntanya i a la tarda caiguin xàfecs i tempestes de nou al Pirineu, prelitoral i entre les comarques de Barcelona i Girona. Les precipitacions poden arribar a punts de la costa i, de fet, a la nit es podrien reactivar tempestes entre la costa de Barcelona i la Costa Daurada. 

Les tempestes poden ser localment intenses i anar acompanyades de calamarsa i fortes ràfegues de vent.  En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté activats els avisos per possibles fortes pluges a les comarques de Girona i les del nord i interior de Barcelona. A més, de cara a la matinada, hi ha avisos a la Costa Daurada.

Mapa d'avisos per tempestes aquest dilluns
Mapa d'avisos per tempestes aquest dilluns | Meteocat

 

Aiguats de diumenge en alguns punts

Les tempestes de diumenge van ser intenses al Pirineu, Prepirineu, Ponent, punts del nord de la Catalunya Central i zona dels Ports. Van deixar aiguats puntuals, com per exemple a Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès, on van caure 27 litres en tan sols mitja hora. També van caure algunes calamarsades.

A més, al llarg de la nit van reproduir-se alguns ruixats al Pirineu i també a la Costa Daurada i a l'Ebre amb alguns llamps però menys pluja. Una inestabilitat que va fer que la pluja d'estrelles dels Perseids,  que arribava en el seu punt àlgid ahir, no es veiés bé a gran part del país.   La xifra més destacable són els 83 litres per metre quadrat d’Espot, al Pallars Sobirà. Aquestes són les dades de precipitació més importants recollides les últimes hores:

  • Espot: 83 l/m2
  • Sant Pau de Segúries: 41 l/m2
  • Meranges: 30 l/m2
  • Gisclareny: 26 l/m2
  • Vilanova de Meià: 19 l/m2
  • La Pobla de Segur: 16 l/m2
  • Tremp: 15 l/m2
  • Lleida: 11 l/m2

Aquestes són algunes de les imatges que ens van deixar les tempestes ahir:

Baixada de les temperatures les properes hores

Tot i que la nit ha estat de mal dormir a la costa per calor i xafogor, la tendència serà que les temperatures comencin a baixar a partir d’aquesta tarda. Les màximes avui poden ser inclús més altes a la Costa Daurada, però el descens ja es notarà al nord del país. La tramuntana reapareixerà a l’Empordà  i demà al matí també bufarà el  mestral a l’Ebre. 

Fins dimecres, els termòmetres baixaran entre 2 i 4 graus a molts punts, inclús més al Pirineu, amb valors que es situaran lleugerament per sota de la mitjana i que es mouran durant el dia entre els 25º i els 30º amb nits més suportables al litoral i fresques a l’interior. Una punxada de l’estiu que tindrà continuïtat dijous i divendres, quan esperem una nova tongada de ruixats i tempestes.  Sembla que  la calor més intensa tornaria després del proper cap de setmana.