La tramuntana assota violentament el Pirineu i el nord de la Costa Brava

S’han registrat cops de vent superiors als 150 km/h a tots els vessants del Pirineu i a l’Alt Empordà, i destaquem els 184 km/h assolit a Portbou aquest diumenge

La tramuntana és huracanada al Cap de Creus, Alt Empordà, a la costa Vermella francesa i als cims del Pirineu | @Meteo_Pyrenees

Tot i que la Borrasca Helena es localitza entre Sardenya i Còrsega aquest matí de diumenge, els seus efectes colaterals colpegen tot el nord del Principat i les Terres de l’Ebre. El vent ha pres molt protagonisme al Pirineu i al nord de la Costa Brava, més que la nevada de la passada nit a la cara nord. 

S’han registrat cops de vent de més de 150 km/h a diversos llocs d’aquesta zona, està fent caure arbres, tanques i teulades, i les estacions d’esquí no poden obrir els sectors superiors perquè la violència del vent fa trontollar molt els remuntadors. Destaca el Cap de Bear, a la Catalunya Nord, que s'ha arribat als 183 km/h i Boí als 141 km/h que aixeca la neu, provoca el fenomen del torb i baixa la temperatura fins els -30º. A les 13h s'ha registrat una brutal ratxa de 184 km/h a Portbou, la més forta en 10 anys.

L’Alt Empordà sofreix la tramuntanada més important de l’hivern

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, el registre de Portbou és el segon valor més alt en tota la història de l'observatori meteorològic. Empordà.info comunica que «la tramuntanada ha fet caure arbres, ha mogut mobiliari i ha causat altres desperfectes en teulats, tanques i espais públics i privats. A Empuriabrava, una palmera ha caigut sobre una barca i un veler que estava sobre un remolc també s'ha precipitat a terra. A la C-260, el vent ha fet caure un dels panells de protecció del pont sobre el Rec del Mig.»

Les ventades huracanades han provocat alguns desperfectes al mobiliari urbà del Port de la Selva i ha fet descendir l’afluència de parades i clients als mercats del diumenge a l'Alt Empordà, como el de Roses, l’Escala i la Jonquera. Sembla que es volia batre el rècord del món de marxa aquàtica i les gegants onades que assoten els ports de la Costa Brava han obligat suspendre la prova.

El vent mou com una joguina els telecadires i telecabines d’algunes estacions d’esquí

Al Pirineu, a més de la ventada hi ha el fred i el torb. La temperatura ha baixat en general entre 2 i 6º, però els valors més baixos s'han registrat a les cotes altes del Pirineu. Per sobre dels 2.000 metres al migdia hi ha registres de -14º, i per sobre dels 2.900 metres el termòmetre se situa per sota dels -20 ºC com a la Pica d’Estats, la cota més alta de Catalunya.

Aquests valors tan baixos i les ventades, fa que la temperatura de sensació s’acosti a temperatures àrtiques, i es produeix el fenomen del torb que aixeca la neu i redueix la visibilitat. En aquestes condicions treballen molts pisters i operaris de les estacions d’esquí aquest cap de setmana. Fins a 12 estacions com Boí-Taüll, Port-Ainé i Vallter han tancat les pistes a causa de les dures condicions, i és de sentit comú no accedir als pics del Pirineu pel risc de congelacions, hipotèrmia i quedar atrapat per un allau.

A continuació presentem algunes fotografies i vídeos del temporal que s’està vivint al nord de Catalunya:

La jornada de demà dilluns continuarà la tramuntana i el temporal marítim però debilitant-se força al llarg del dia. La setmana començarà amb un temps més tranquil a la resta: matí marcat pel sol, amb el permís d'alguns bancs de núvols baixos o de boira en llocs del nord de l'altiplà central i temperatures mínimes més baixes però les màximes es recuperaran respecte avui diumenge i farà un ambient agradable a la costa i prelitoral.


Comentaris

envia el comentari