Les onades gegants cada vegada són més destructives

Cada cop tenim temporals amb onades gegants més destructives i imprevisibles

Segons un estudi fet per un equip de la Universitat de Southampton, aquestes onades es produeixen poques vegades però cada cop són més extremes, arribant a provocar greus danys

Està clar que portem molts anys notant els efectes del canvi climàtic fruit de l’escalfament global en forma d’un clima més extrem arreu del planeta. Això ha fet, per exemple, que les tempestes de tardor al mar Mediterrani siguin més fortes, que els huracans siguin més devastadors, més onades de calor o que les nevades apareguin a zones insòlites a l’hivern.

Aquest desgavell climatològic suma ara un nou fenomen: les onades gegants en temporals marítims són cada vegada més extremes i imprevisibles. Així ho indica un estudi dut a terme per un grup d’enginyers i oceanògrafs de la Universitat de Southampton, al Regne Unit, i del Centre Nacional d’Oceanografia.

Els experts han analitzat el comportament de l’oceà a la costa oest dels Estats Units al llarg dels darrers 20 anys i, segons indica l’estudi que ha estat publicat a la revista ‘Scientific Reports’, cada cop hi ha un major risc d’onades gegants.

Els temporals de mar poden arribar a ser molt perillosos | Arxiu

 

Unes onades poc freqüents però cada cop més destructives

Les onades es consideren gegants quan superen el doble de l’altura de l’estat del mar de mitjana que les rodeja. El recent estudi ha arribat a detectar algunes onades de més de 30 metres d’altura i les més destructives poden enfonsar vaixells, inclús provocar víctimes mortals entre la tripulació, o arrossegar gent des de terra cap a l’aigua.

Després d’investigar dades de 15 boies dels darrers 20 anys, concretament des de l’any 1994 al 2016, els investigadors han determinat que les onades gegants varien molt segons la zona marítima i l’època de l’any. Tot i que les conclusions determinen que la mitjana d’onades gegants registrades ha baixat una mica, la seva mida ha augmentat perillosament. 

D’aquesta manera, els experts creuen que, de cara al futur, aquestes onades gegants seran més irregulars però els danys que poden causar i els seus impactes a la costa poden ser més elevats. 

Cada cop és més difícil preveure els temporals

Segons l’estudi, les onades gegants tenen lloc més sovint durant els mesos d’hivern però es donen amb més freqüència a alta mar de les zones marítimes més tranquil·les. Segons els investigadors, aquest fenomen és molt difícil de preveure, però és important a quina època poden ser més freqüents per tal que els navegants estiguin ben informats i segurs.