Imatge d'un dia gèlid de ple hivern a Catalunya

De la pols sahariana a la invasió àrtica de cop: el cru d'hivern i la neu tornen el cap de setmana

La irrupció d’aire fred serà contundent i farà caure en picat les TºC a partir de divendres amb forta ventada. Nevada important al Pirineu a totes les cotes i atenció amb alguns ruixats de neu a la resta diumenge sobretot

Les tempestes de les últimes hores han deixat aiguats i calamarsades a molts punts de la meitat nord, sobretot Girona i Barcelona. Una bona regada que serà història, ja que som a les portes del gran canvi de temps aquest primer cap de setmana d’abril.

Mireu bé la data en el calendari, ja que tindrem la sensació que ens trobem al gener, per exemple, a ple hivern. I és que ens arriba la forta irrupció d’aire fred provinent de l’àrtic que fa dies que anunciem.

Una situació que ja farà caure en picat els termòmetres divendres i que mantindrà un fred que tocarà fons entre dissabte i diumenge. Atenció amb les màximes més altes, seran d’entre 9º i 14º tan sols, clarament més baixes al Pirineu i altres zones elevades o de l’interior. Un fred molt atípic per l’època que també deixarà glaçades a l’interior fora de les zones de vent, mala notícia per a la pagesia.

Tot plegat acompanyat d’una forta entrada de vent de mestral divendres a gran part de Catalunya, sobretot Ponent, sud i centre. Dissabte a la meitat sud i diumenge perdent ja molta força, mentre que la tramuntana també bufarà forta a l’Empordà i Pirineu. Però també haurem d’estar molt pendents del cel, ja que la cosa es posa interessant.

Entre divendres i dissabte, la nevada serà general i abundant a tot el Pirineu a totes les cotes. La neu també saltarà a la cara sud intermitentment, però serà a la cara nord on el temporal pot deixar fins a mig metre de neu nova a les cotes altes. Divendres també s’espera algun ruixat al nord-est amb una cota que baixarà fins als 600 metres, puntualment per sota.

Fora del Pirineu, el sol i un cel blau com feia setmanes que no vèiem dominaran en conjunt amb ambient ben ventilat. Però totes les mirades estan posades al diumenge, ja que la situació es pot complicar de valent. El vent girarà a llevant i s’esperen possibles noves precipitacions al litoral i prelitoral de Barcelona, Catalunya Central, Pirineu i Prepirineu, principalment.

Haurem d’estar molt pendents d’aquests xàfecs, ja que la cota de neu pot rondar tan sols els 400 metres amb ambient de cru hivern. Hi ha molta incertesa encara, però això permetria veure neu a zones insòlites a plena primavera, com ara capitals de comarca de la Catalunya Central. Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció i anar confirmant, podent arribar també a Girona i nord de Tarragona.

Mapa de previsió a Catalunya l'1 d'abril del 2022
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Divendres 1 d’abril

El primer dia d’abril començarà amb un canvi important de temps en un divendres que, sobtadament, serà més hivernal. Entrarà de cop l’aire molt fred provinent de l’àrtic i farà que l’ambient sigui sobtadament hivernal al migdia. La majoria de màximes es mouran entre els 9º i 14º, clarament més baixes al Pirineu.

Tot plegat amb vent de mestral que entrarà amb força i que es deixarà notar a pràcticament tot el territori, essent molt fort a L’Ebre. També tindrem tramuntana intensa a l’Empordà i tan sols a l’interior nord-est quedarem al marge de la ventada. Algun ruixat de neu a 500/600 metres en aquesta última zona i nevada destacada a totes les cotes de la cara nord del Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el 2 d'abril del 2022
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 2 d’abril

De cara al dissabte, 2 d’abril, la nevada al Pirineu serà intensa i també saltarà a la cara sud entre la matinada i matí a totes les cotes. S’esperen acumulacions importants a la cara nord fins a les valls, amb fins a mig metre de neu nova a les cotes altes. A la resta tindrem sol radiant i cel blau, fort mestral a la meitat sud, tramuntana a l’Empordà i fred de ple hivern.

Mapa de previsió a Catalunya el 3 d'abril del 2022
Mapa de previsió per aquest diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 3 d’abril

Finalment, totes les mirades estan posades en els canvis que podem tenir diumenge, quan el temps es complicaria. El mestral aniria marxant, encara amb tramuntana, però entraria llevant amb noves precipitacions. Caurien principalment al litoral i prelitoral de Barcelona, Catalunya Central, Pirineu i Prepirineu.

Atenció amb la cota de neu, rondaria tan sols els 400 metres i no es descarta veure nevar en capitals de comarca de l’interior. També podrien arribar les precipitacions a Girona i nord de Tarragona. Una situació encara una mica incerta que haurem de seguir i que anirà acompanyada d’un fred intens que tocaria fons.

Fan patir les glaçades que podem tenir a les zones no afectades pel vent, especialment a l’interior nord. Les glaçades també poden ser extenses en l’inici de la setmana vinent, cosa molt dolenta per a la pagesia. No seria fins a finals de la setmana vinent que recuperaríem temperatures més normals per l’època.