Imatge d'un dia plujós de plena tardor

Estiuet deslluït el cap de setmana que acabarà de cop amb pluges, neu, vent i gran refrescada

L’octubre començarà molt variable, alguns ruixats i pujada de les TºC amb calor al migdia. Serà entre diumenge i dilluns quan viurem una gran patacada de tardor

A poc a poc es van confirmant els canvis importants a partir d’aquest primer cap de setmanad’octubre. Entre diumenge i dilluns arribaria un front acompanyat de pluges força generals, una gran refrescada i ventades intenses de mestral i tramuntana. El més destacat serà la baixada de la cota de neu amb segurament la primera nevada general de la temporada al Pirineu.

Això passaria pel damunt dels 1.800 o 2.000 metres, però les acumulacions finals poden ser destacades. Segons els mapes actuals, el front de pluges arribaria per Ponent a partir de diumenge a la tarda. Escombraria tot el territori fins dilluns al matí i les quantitats més altes es registrarien al Pirineu, Girona i Barcelona.

Una situació que haurem d’anar seguint amb atenció per acabar-la de confirmar amb més precisió. Això obrirà la porta a una clara baixada de les temperatures, fins i tot amb nits fredes per l’època. La ventada de mestral i tramuntana també seria destacada al sud i l’Empordà.

Fins que no arribi aquest canvi, el temps seguirà molt canviant i poc lluït el cap de setmana però càlid. Creuaran moltes bandes de núvols que, a estones, deixaran el cel enterbolit o mig ennuvolat. S’esperen alguns ruixats molt locals i vent del sud reescalfat amb calord’estiuet al migdia que deixarà màximes de més de fins a 28º.

Mapa de previsió a Catalunya el dia 1 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Divendres 1 d’octubre

El primer dia del mes, el divendres 1 d’octubre, viurem pocs canvis en el temps. Seguirem amb un cel molt canviant sobretot al litoral i prelitoral, on hi haurà més núvols. De fet, la nuvolositat serà més abundant en general amb cels enterbolits o mig/força ennuvolats a estones.

La majoria de xàfecs cauran a sobre del mar, però poden caure ruixats dispersos a l’Ebre i trams molt locals de la costa. A la tarda creixeran nuvolades que, a tot estirar, deixaran algun ruixat aïllat a l’interior del nord-est o Pirineu oriental. Temperatures semblants o més altes amb calor d’entre 22º i 27º al migdia, més baixes al Pirineu i Prepirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el dia 2 d'octubre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 2 d’octubre

Temps molt semblant el que tindrem el dissabte, 2 d’octubre, amb intervals de núvols arreu que deixaran un cel molt variable. S’esperen nous ruixats febles de forma local al litoral, sobretot de nit i a partir de la tarda. No se’n descarten al Prepirineu i a la Catalunya Central, sempre fenòmens molt locals.

Atenció amb el vent del garbí, ja que l’apropament del front el reforçarà transitòriament i dispararà les temperatures. L’ascens més destacat l’esperem al nord-est i, en general, esperem màximes d’entre 23º i 28º. Estiuet amb migdies de mànigues curtes tot i un temps variable.

Mapa de previsió a Catalunya el dia 3 d'octubre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 3 d’octubre

Finalment, els canvis més importants els esperem de cara al diumenge, 3 d’octubre. Fins al migdia o primeres hores de la tarda esperem una situació semblant amb temps canviant i màximes càlides. Però ja apareixeran més xàfecs al centre i nord de Catalunya i començarà a ploure i a desplomar-se el termòmetre al nord del Pirineu.

Serà a partir de la tarda i vespre quan les pluges més destacades entraran per Ponent i aniran escombrant la resta del territori. Ja diumenge al vespre la cota de neu pot baixar fins als 2.500 o menys al Pirineu i refrescarà arreu. També començarà a manxar amb força el mestral i la tramuntana a l’Empordà i l’Ebre.

Entre la nit, matinada i matí de dilluns, les precipitacions arribarien a tot arreu. En molts casos seran passatgeres i deixaran poques quantitats, però on pot ploure amb ganes serà al Pirineu, Girona i Barcelona. Els registres més destacats d’aquest episodi seran d’entre 30 i 50 l/m².

La cota de neu pot baixar dels 2.000 metres a tot el Pirineu i, a les cotes més altes, viurem la primera nevada de la temporada. Seguirà el vent i la patacada dels termòmetres serà evident arreu amb un dilluns de plena tardor. Fins i tot tindrem valors per sota dels que tocaria, amb nits especialment fredes d’entre 10º i 15º, clarament més baixes al Pirineu.

La temperatura quedarà tocada durant pràcticament tota la setmana, tot i que s’anirà recuperant. També hi haurà alguns dies amb ruixats dispersos i locals. En definitiva, entrarem de ple a la tardor i direm definitivament adeu a l’estiu.