Imatge d'una sortida de sol entre núvols a Barcelona

Treva de la borrasca Blas el cap de setmana, però pot tornar: Temps a Catalunya del 12 al 14 de novembre

Tot i un divendres encara una mica mogut, el sol guanyarà protagonisme i les pluges desapareixeran amb vent del nord. No obstant, entre diumenge i dilluns arribarien nous canvis amb un empitjorament del temps

El temps ha estat marcat aquestes últimes hores sense cap mena de dubte per la borrascaBlas. Un temporal que ha deixat quantitats importants de precipitació al nord-est, fortes ventades de gregal i onatge amb desperfectes a la costa. La situació anirà millorant aquest cap de setmana  amb una treva, però entre diumenge i dilluns arribaran nous canvis.

Divendres encara arribaran nous xàfecs a Barcelona, Girona, litoral i prelitoral, però a la tarda aniran de baixa i plourà ben poc. S’obriran unes clarianes que dissabte seran generalitzades i ja sense precipitacions. Una jornada molt aprofitable acompanyada d’una millora a prop de mar pel que fa al temporal de vent i d’onatge.

No obstant, el vent del nord es reforçarà i bufarà cada dia a l’Ebre i sobretot a l’Empordà, on la ventolera no dona treva. Diumenge tindrem canvis, ja que arribarà un front del nord i es començaria a apropar de nou la borrasca Blas. Esperem pluges i nevades a tan sols 1.600 metres a la cara nord pirinenca, i els núvols aniran a més entre Barcelona i Girona.

No es descarta alguna primera gotellada, però serà entre el vespre de diumenge i dilluns quan pot tornar a ploure. Segons els mapes actuals, ho faria en aquestes comarques, però especialment a la costa de Barcelona. Haurem d’anar seguint els nous moviments de la borrascaBlas, que té característiques tropicals i encara no es descarta que es transformi en un minihuracà.

Tot plegat amb migdies entre frescos i suaus i nits i primeres hores més fredes. Les temperatures anirien baixant al final del cap de setmana i la setmana vinent seria de plena tardor.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 12 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 12 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres a la tarda | Catalunya Méteo

Divendres 12 de novembre

Pel que fa al divendres, 12 de novembre, al matí ens llevarem amb noves precipitacions i força nuvolositat. S’esperen ruixats dispersos a punts de Girona, Barcelona, litoral i prelitoral. No obstant, la situació anirà millorant clarament a la tarda i vespre amb més clarianes i pràcticament sense pluja,  tan sols alguns xàfecs dispersos al nord-est i litoral. 

Sempre més calma com més a l’oest i cota de neu al voltant dels 2.000 metres al Pirineu gironí, on ja s’acumulen uns quants centímetres. El temporal de mar anirà millorant i el vent de gregal afluixarà. Temperatures semblants amb ambient de tardor, es mantenen les nits poc fredes i màximes d’entre 15º i 20º.

Mapa de previsió a Catalunya el 13 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 13 de novembre

De cara al dissabte, 13 de novembre, el sol dominarà en general i no s’esperen precipitacions enlloc. No obstant, entrarà el ventfred del nord a l’Ebre, Empordà i cims del Pirineu amb alguns cops forts. Calma a la resta, però baixen les temperatures.

En aquest sentit, esperem una matinada més freda i un migdia fresc o una mica suau amb entre 13º i 18º a molts punts. A últimes hores la nuvolositat serà important al vessant nord del Pirineu, on no es descarta algun primer plugim.

Mapa de previsió a Catalunya el 14 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 14 de novembre

Finalment, el temps del diumenge 14 de novembre viurà alguns canvis. Arribarà un front del nord al Pirineu i la borrascaBlas farà algunes passes enrere cap a nosaltres. Això es traduirà amb precipitacions al nord del Pirineu, neu fins a 1.500 metres i núvols en augment entre Barcelona i Girona.

Tot i que no es descarta algun plugim al nord-est o costa de Barcelona, en general esperem ben poca pluja diumenge. De fet, el sol seguiria lluint a la resta amb baixada de temperatures i vent intens a l’Ebre i l’Empordà.

Haurem de seguir amb molta atenció l’evolució de la borrascaBlas, ja que pot tornar a colpejar-nos indirectament. Entre les últimes hores del diumenge i dilluns pot tornar a ploure a diversos punts del litoral, prelitoral i nord-est amb més fred. Els models encara no descarten que la borrasca pugui derivar transitòriament en un minihuracà mediterrani.