Imatge d'un nen en un dia plujós de tardor

Pluja, neu, fred… pendents d’un possible fort cop hivernal després del cap de setmana

Els mapes insisteixen en aquest canvi important que haurem d’anar acotant i confirmant. Fins llavors, tindrem petits canvis en forma de més núvols sobretot

El temps tranquil i anticiclònic que tenim des del dimecres no voldrà durar molt. Encara aquest divendres repetirem les boires i el sol en general, però el cap de setmana tindrem els primers canvis. Hi haurà més intervals de núvols que faran reduir una mica el fred nocturn, però no s’espera aigua més enllà d’algun plugim a l’Ebre.

Tot plegat serà el preludi d’un gran canvi de temps que arribaria de cara a principis de la setmana vinent. Encara queden dies i haurem d’anar acotant i confirmant aquesta previsió, però tots els mapes insisteixen en aquesta situació. Un gran cop hivernal provocaria pluges seguides d’una clara baixada de temperatures i de la cota de neu.

El plat fort el tindríem entre dilluns i dimecres, segons indiquen els mapes ara com ara. El vent del nord reapareixeria a l’Empordà i l’Ebre, però gran part del cap de setmana no bufarà encara. Sembla que, a poc a poc, l’hivern es vol deixar veure a casa nostra.

Mapa de previsió a Catalunya el 19 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Divendres 19 de novembre

Pel que fa al divendres, 19 de novembre, mantindrem una situació molt semblant amb anticicló i calma absoluta. El sol dominarà a la majoria de comarques i les boires es repetiran a l’interior. Poden tornar a ser persistents fins al migdia a zones clàssiques com la plana de Vic, el pla de Lleida o la Depressió Central.

La novetat serà que augmentaran els intervals de núvols baixos a les Terres de l’Ebre sense més conseqüències. La tramuntana desapareixerà del tot i les temperatures es mantindran semblants amb fort contrasttèrmic. Fredhivernal a primeres hores i migdia fresc o una mica suau amb màximes de 12º a 17º, més altes al litoral i prelitoral.

Mapa de previsió a Catalunya el 20 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 20 de novembre

El primer dia del cap de setmana, el dissabte 20 de novembre, tindrem alguns canvis en el temps. La nuvolositat augmentarà de sud a nord i el cel quedarà enterbolit o força cobert en alguns moments. Tot i això, de pluja no se n’espera, tan sols algun ruixat puntual i feble a les Terres de l’Ebre.

Repetirem boires matinals i les màximes es mantindran semblants o lleugerament més baixes. Un ambient més rúfol i de plena tardor que no impedirà dur a terme activitats a l’aire lliure. Les mínimes pujaran allà on hi hagi els primers intervals de núvols, tot i que seguirà fent fred amb nombroses glaçades.

Mapa de previsió a Catalunya el 21 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 21 de novembre

Finalment, el diumenge 21 de novembre serà una nova jornada de cel canviant o mig ennuvolat. No obstant, en principi no s’esperen precipitacions enlloc, sense descartar plugims locals a l’Ebre i a la cara nord del Pirineu. Poca cosa amb una mica menys fred de nit i un migdia amb un ambient semblant normal de tardor.

No obstant, ja podria començar a bufar entre feble i moderat el vent de mestral a l’Ebre. També pot entrar la tramuntana tan sols al nord de l’Alt Empordà.

Totes les mirades estan posades al possible gran canvi de temps de l’inici de la setmana vinent. Amb els mapes actuals, tot indica que l’arribada d’un front provinent del nord d’Europa colpejaria casa nostra de cop. Això provocaria els primers xàfecs dilluns i una tongada de pluges generals i destacables a gran part de Catalunya sobretot dimarts.

Haurem d’anar seguint amb molta atenció aquesta situació per acabar-la de confirmar, obrirà la porta a una clara baixada de les temperatures. Això també farà desplomar la cota de neu per sota dels 1.500 metres al Pirineu i Prepirineu. El fred aniria a més en dies posterior amb ambient hivernal i haurem de veure què acaba passant amb la neu.