Arriba la borrasca Alex amb fred atípic, xàfecs, fort vent i neu: Temps a Catalunya del 2 al 4 d’octubre

Al llarg de tot el cap de setmana, la baixada de temperatures serà molt important amb ventades i un ambient d’avançada tardor a tot arreu

Imatge d'un home amb el paraigua trencat per un fort temporal de vent
Canvi radical de temps a partir de divendres a Catalunya | Arxiu

L’estiuet que hem tingut aquesta setmana ja agonitza i té les hores comptades a l’espera del gran canvi de temps previst a partir d’aquest mateix divendres i que s’allargarà tot el cap de setmana, el primer del mes d'octubre. Una profunda borrasca atlàntica, batejada amb el nom d’Alex i que colpejarà molt durament el Cantàbric i l’oest de França, farà que les temperatures es desplomin de sobte a Catalunya amb un ambient de tardor atípicament avançada acompanyat de ruixats, ventades i neu al Pirineu que tornarà a baixar a cotes baixes per l’època.

Caldrà abrigar-se per segon cap de setmana consecutiu, inclús encendre estufes i calefaccions de nit en diverses comarques, ja que serà de nit quan més baixaran els termòmetres. Procurem també enretirar elements de terrats, balcons i façanes que puguin caure amb un cop de vent, i compte si patim de mals d’ossos o musculars, ja que la pressió atmosfèrica baixarà molt i això pot afectar en la salut de moltes persones.   

Divendres 2 d’octubre

Pluges i alerta per fort vent

El canvi de temps més brusc el viurem aquest divendres, 2 d’octubre, quan l’arribada del front atlàntic farà que, sobretot entre mig matí i mitja tarda, una banda de ruixats escombri tot Catalunya, en general febles, amb els més intensos al Pirineu de Lleida, on cauran més de 50 l/m², i els més minsos a punts de la costa, especialment la de Barcelona.

Mapa de previsió a Catalunya el 2 d'octubre del 2020
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

L’altra notícia del dia serà el vent, que al matí bufarà de garbí amb força a la costa i prelitoral i, a partir del migdia, girarà a oest i nord-oest, afectant moltes comarques catalanes, sobretot de la meitat sud. Moltes ràfegues es mouran entre els 50 i 70 km/h, però puntualment es poden superar els 80 km/h, especialment a l’Altiplà Central, zones elevades i comarques de Tarragona, amb fort temporal marítim. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té diverses alertes activades per ventades:

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el 2 d'octubre del 2020
Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya aquest divendres | Meteocat

Gran refrescada i torna la neu

Pel que fa a les temperatures, baixaran de forma contundent, especialment a partir de quan passi la banda de pluges, inclús amb mínimes que es donaran al final del dia. Moltes màximes es mouran entre els 17º i 23º, però clarament per sota al Pirineu i altres zones elevades. De fet, en diverses ocasions les màximes es registrarà al llarg de les primeres hores de la matinada.

Si comparem les temperatures màximes de dijous amb les del cap de setmana, el descens serà d’entre 5 i 10 graus en conjunt. Atenció a punts de la costa i prelitoral on la calor ha estat molt marcada aquest dijous pels vents reescalfats de ponent, la baixada pot ser molt brusca divendres.

Una fredor que s’accentuarà amb les ventades, sobretot a la tarda, mentre que tot plegat farà que la cota de neu es vagi desplomant al Pirineu, començant al voltant dels 2.500 metres i baixant de cara a la nit i matinada de dissabte fins als 1.200 o 1.300 metres. De nou, una nevada atípica per l’època, tot i que no serà, ni de bon tros, tan abundant com la del cap de setmana passat.

Dissabte 3 d’octubre

De cara al dissabte, 3 d’octubre, el vent es reforçarà encara més i el mestral i el ponent es deixaran sentir a totes les comarques de Tarragona, el pla de Lleida, gran part de les de Barcelona i àmpliament a la Catalunya Central i Altiplà Central, tot i que comarques més al nord com Osona en quedarien al marge. Atenció perquè el vent serà entre moderat i fort, inclús amb ràfeguesviolentes en zones elevades i els punts clàssicament més ventats de Tarragona.

Mapa de previsió a Catalunya el 3 d'octubre del 2020
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

El sol dominarà com més al sud, però hi haurà intervals de núvols amb cel variable i canviant, més tapat com més al nord-oest, on s’esperen alguns ruixats puntuals. Les precipitacions i nevades a la cara nord del Pirineu aniran a menys al llarg del dia, però la cota seguirà per sota dels 1.500 metres. Serà un cap de setmana de celatges espectaculars i de cels rogents.

L’ambient serà de fred atípic per l’època, de tardor molt avançada, i les màximes més altes es mouran tan sols entre els 16º i 21º, més baixes clarament al Pirineu. Les nits també seran fredes, de novembre, inclús d’inici d’hivern, amb fred accentuat pel vent.

Diumenge 4 d’octubre

Finalment, diumenge, 4 d’octubre, arriba un nou front atlàntic desgastat a Catalunya que tan sols aportarà més intervals de núvols, tot i que no impediran gaudir de sol també. Tan sols arribarien ruixats al Pirineu, Prepirineu, punts del nord-est i nord de Ponent, amb una cota de neu encara baixa a la cara nord.

Mapa de previsió a Catalunya el 4 d'octubre del 2020
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Es mantindrà l’ambient de plena tardor i algunes ventades, tot i que van a menys. No obstant, haurem d’anar seguint amb atenció l’evolució d’aquest petit front a veure com ens acaba afectant. La fresca o fred atípics seguiran uns quants dies més amb nosaltres.


Comentaris

envia el comentari