Imatge d'un arbre de Nadal

Temps canviant i poc fred per Nadal, però atenció després amb les temperatures

Els fronts atlàntics i el vent del sud faran pujar els termòmetres i provocaran un cel molt canviant amb algun plugim o ruixat local. La setmana vinent serà molt atípica per l’època

Nadal ja és aquí i tothom es pregunta quin temps farà de cara a aquest cap de setmana farcit de celebracions. En aquest sentit, el pas de diversos fronts atlàntics molt desgastats i el vent del sud marcaran clarament la situació dels dies vinents. El cel estarà molt canviant i tindrem poc fred, però anem a pams.

De moment, divendres serà un dia gris i amb molts núvols arreu sense descartar alguns ruixats o plugims febles i dispersos. Ben poca cosa a l’espera d’una NitdeNadal semblant però amb clarianes que aniran a més i pràcticament sense precipitacions. Tot plegat amb temperatures gens fredes, tant de dia com de nit, així com boires matinals.

El cap de setmana ens creuaran més fronts que provocaran canvis al cel en poques hores. Una de les grans novetats és que les boires persistents de Ponent s’aixecaran definitivament. El dia de Nadal començarà amb sol a molts punts enterbolit per núvols alts i prims més abundants a l’oest.

Serà a la tarda quan la nuvolositat tornarà a augmentar arreu i, fins a la matinada, poden caure ruixats o plugims a l'oest de Catalunya. Ben poca cosa en conjunt, però al Pirineu de Lleida poden ser més destacades amb una cota de neu de 1500 a 2000 metres. No es descarta algun plugim despistat a la resta.

Atenció amb les temperatures, ja que si algú somiava amb un Nadalfred i hivernal s’endurà una bona decepció. La nit serà tan sols una mica més freda, però el migdia serà molt agradable o suau per l’època al litoral i prelitoral. Moltes màximes superaran els 15º en aquesta zona i sud de Catalunya, però en fondalades interiors i del Pirineu farà més fred.

El diumenge de Sant Esteve repetirem els intervals de núvols i no es descarten xàfecs a la meitat nord i oest amb poc fred. La setmana vinent la començarem amb ventades de l’oest més reescalfades i possibles nous ruixats. Però haurem d’estar pendents de la pujada de temperatures a partir de mitjans de setmana, pot ser excepcional per l’època.

Mapa de previsió a Catalunya el 24 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Divendres 24 de desembre: Nit de Nadal

Pel que fa al divendres, 24 de desembre, el pas d’un front atlàntic desgastat farà que tinguem un dia força ennuvolat i gris en general. Podran caure ruixats o plugims dispersos i febles en conjunt a qualsevol punt, però en principi ben poca cosa. La matinada tornarà a ser poc freda per l’època amb moltes boires i boirines, localment persistents a Ponent.

De cara a la Nit de Nadal, el risc de precipitacions baixarà clarament i pràcticament no plourà enlloc. Seguirem amb força núvols, però s’aniran obrint moltes clarianes i això permetrà baixar més els termòmetres. Compte encara amb la boira a diversos punts de nit, precaució si hem de conduir.

Mapa de previsió a Catalunya per dia de Nadal del 2021
Mapa de previsió pel dia de Nadal | Catalunya Méteo

Dissabte 25 de desembre: Nadal

De cara al dissabte, 25 de desembre i dia de Nadal, esperem una jornada força tranquil·la però amb cel canviant. Al matí es combinaran el sol i les bandes de núvols prims arreu amb boires matinals a molts punts. No obstant, sembla que les boires s’acabaran aixecant de Ponent amb més facilitat.

Al llarg de la tarda, l’apropament d’un front atlàntic farà augmentar de nou els núvols arreu. De fet, a Ponent podem enllaçar les boires amb la nuvolositat i tindrem un Nadal força gris. A partir de la tarda i vespre arribaran plugims o ruixats febles i dispersos a la meitat oest de Catalunya.

Poden caure fins a primeres hores del diumenge i no se’n descarta algun a la resta del territori de forma local. Al Pirineu de Lleida és on les precipitacions poden ser més destacades, però amb una cota de neu d’entre 1500 i 2000 metres. I de Nadalfred, res de res, ja que les temperatures encara pujaran més, sobretot a la costa i prelitoral on se superaran els 15º.

Mapa de previsió a Catalunya pel dia de Sant Esteve del 2021
Mapa de previsió pel dia de Sant Esteve | Catalunya Méteo

Diumenge 26 de desembre: Sant Esteve

Finalment, el diumenge 26 de desembre, dia de Sant Esteve, tornarem a patir el pas d’un front atlàntic desgastat. Així, tindrem força intervals de núvols arreu, però només apareixerien ruixats dispersos a la meitat nord de Catalunya. Una situació que aniria acompanyada novament de poc fred.

Dilluns entraria el vent de ponent a moltes comarques amb algunes ràfegues intenses, nous xàfecs i temperatures més altes. Atenció a Ponent, on després de les boires les temperatures es poden disparar 10 graus o més en comparació a aquests últims dies. Però la gran notícia de Nadal la podem trobar a partir de mitjans de la setmana vinent.

Un anticicló càlid farà pujar clarament els termòmetres i tindrem valors excepcionalment alts per l’època. Estaríem parlant de moltes màximes d’entre 16º i 20º, localment més altes. Ja ho anirem concretant, però sembla que el pic càlid el tindríem per Cap d’Any.