ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma més de 40.000 nous casos de Covid-19 i 492 morts per la malaltia

Alerta pel radical canvi de temps: fort vent, fred atípic i neu | Previsió Catalunya del 25 al 27 de setembre

El dia més complicat serà divendres i Protecció Civil ha activat l’alerta del pla VENTCAT. Les temperatures baixaran entre 5 i 10 graus de cop

Imatge d'un cotxe afectat per la caiguda d'un arbre pel vent
El temporal de vent serà important a gran part de Catalunya | Arxiu

Ja fa dies que ho anem anunciant i per fi ja arriba el fort canvi de temps que ens portarà, de sobte, un ambient d’avançada tardor. Dijous ja hem tingut un aperitiu amb núvols, alguns ruixats i les primeres ventades, però a partir de la matinada i durant tot el divendres, el front fred polar se’ns tira al damunt i el temporal de vent serà intens a gran part de Catalunya amb una baixada molt brusca de les temperatures i nevada abundant al Pirineu. De cara al primer cap de setmana oficial de la tardor, millora la situació, però es mantindrà el fred o frescaatípics per l’època, especialment de nit.

Divendres 25 de setembre

Alerta pel fort temporal de vent

De matinada ja s’iniciarà el fort temporal de vent de mestral al sud de Catalunya que, molt ràpidament, afectarà gran part del territori. De fet, ja ens llevarem amb fortes ventades a moltes zones. Les comarques més afectades seran les de Tarragona, pla de Lleida i sud de Barcelona, mentre que la tramuntana també bufarà amb molta força a l’Empordà.

La ventada arribarà a la mateixa àrea de Barcelona, mentre que els altiplans de l’interior, altres zones elevades del territori i els cims del Pirineu també patiran el temporal. Moltes ràfegues es mouran entre els 50 i 80 km/h, però atenció perquè a les zones clàssicament més ventades, com ara el sud del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, l’Alt Empordà i cims del Pirineu, es poden superar els 100 o 120 km/m².

Per tant, retirem tot el que pugui caure de balcons, terrasses i façanes per un fort cop de vent, i tinguem molta precaució al carrer i al volant. Protecció Civil ha activat l’alerta del pla VENTCAT a Catalunya, mentre que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) alertes extenses a gran part del territori per la ventada i el fort onatge: 

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el 25 de setembre del 2020
Mapa d'alertes per fort aquest divendres | Meteocat

Brusca refrescada i neu al Pirineu

L’altra gran notícia del dia serà la temperatura, que baixarà de forma molt acusada arreu. Un descens que pot arribar a ser d’entre 5 i 10 graus, especialment al Pirineu. L’arribada del front fred polar farà baixar de sobte els termòmetres amb màximes de tan sols 16º a 21º, potser una mica més altes a la costa.

Al Pirineu la baixada serà encara més acusada i les màximes més altes es mouran tan sols entre els 8º i 11º. Serà precisament en aquesta àrea on la borrasca impactarà de ple provinent del nord de l’Atlàntic, aportant molta precipitació a la cara nord. La cota de neu baixarà clarament i, entre la tarda de divendres i primeres hores del dissabte, se situarà tan sols entre els 1.300 i 1.500 metres, situació ben atípica a aquestes alçades.

A les cotes altes de la cara nord es poden assolir o superar els 30 centímetres de neu, mentre que la nevada també saltarà a la cara sud, però serà discreta. D’altra banda, no es descarta algun ruixat puntual al nord-est i Prepirineu, mentre que el sol dominarà a la resta.

Mapa de previsió a Catalunya el 25 de setembre del 2020
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Dissabte 26 de setembre

De cara al dissabte, 26 de setembre, la forta ventada encara seguirà de matinada, però ràpidament s’anirà concentrant cada vegada més a l’extrem sud de Catalunya i a l’Empordà, on les ràfegues encara seran fortes.

Les temperatures pugen una mica però es mantindran baixes per l’època, amb ambient pràcticament de novembre, especialment de nit. Les màximes només superaran els 20º al litoral, prelitoral i meitat sud, mentre que de nit es baixarà dels 10º a l’interior i dels 5º al Pirineu, clarament sota zero a les cotes altes. A la costa també farà fred amb entre 10º i 14º. Tocarà agafar jerseis i jaquetes.

Pel que fa a l’estat del cel, la nevada anirà a la baixa a la cara nord del Pirineu, alhora que la cota de neu pujarà. A la resta dominarà el sol radiant en conjunt, si bé creuaran alguns intervals de núvols alts de forma puntual.

Mapa de previsió a Catalunya el 26 de setembre del 2020
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 27 de setembre

Finalment, diumenge, 27 de setembre, el temps pot viure un nou canvi. A causa del fortvent als dos extrems de Catalunya, a la costa de Barcelona es pot produir l’efecte ‘rebuf’, és a dir, que entra vent més humit de mar cap a terra que pot deixar alguns ruixats a tota aquesta zona. Una situació que haurem de seguir amb atenció a veure si s’acaba produint. A la resta sol, encara nevades a la cara nord del Pirineu i temperatures molt a ratlla.

Mapa de previsió a Catalunya el 27 de setembre del 2020
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo


Comentaris

envia el comentari