Imatge d'un dia amb molt fred

Fred de cru hivern, vent fort i neu a totes les cotes del Pirineu el cap de setmana

La retirada de la borrasca obrirà la porta a aire més polar i les TºC tocaran fons. També cauran alguns xàfecs al nord-est i fortes ventades a moltes comarques

Estem enmig de la setmana més moguda probablement dels últims mesos a nivell meteorològic. Les pluges i tempestes han estat abundants aquests últims dies i la borrasca ja marxa del tot divendres amb força sol, però arriben nous canvis en el temps. L’últim cap de setmana de novembre tindrem fred de cru hivern que tocarà fons, vent fort i nevada a totes les cotes del Pirineu.

En aquest sentit, la ventada de mestral s’estendrà per la majoria de comarques del centre i sud del territori. Compte perquè algunes ràfegues poden superar els 90 o 100 km/h a l’Ebre i al Camp de Tarragona. Màxima precaució, i també es deixarà sentir amb ganes la tramuntana a l’Empordà i als cims del Pirineu amb torb.

L’arribada d’un front pel nord reactivarà la nevada dissabte al Pirineu amb una cota que es desplomarà fins als punts més baixos de les valls. Bàsicament nevarà a la cara nord tant dissabte com diumenge amb gruixos que poden superar els 30 centímetres nous en cotes altes. La nevada saltarà de forma intermitent a la cara sud, sobretot dissabte, i caurà fins als 800 o 700 metres.

Més o menys es podrà arribar a veure nevar a pràcticament totes les poblacions del Pirineu català en algun moment. Amb tant d’aire fred i vent del nord, entre la tarda de dissabte i diumenge poden caure xàfecs al nord-est. També podrà nevar dissabte als Ports de forma feble, mentre que el sol dominarà a la resta.

Les temperatures aniran baixant i tocaran fons entre diumenge i dilluns amb fred atípic de ple hivern. Al Pirineu moltes màximes es mouran entre els 0º i 5º, mentre que valors de 7º a 12 sovintejaran a la resta diumenge. Compte amb les nits, baixarem dels -10º als cims del Pirineu i, fins i tot a la costa, es pot baixar dels 5º amb glaçades fora de les zones amb vent.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 26 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 26 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres a la tarda | Catalunya Méteo

Divendres 26 de novembre

La gran notícia del divendres, 26 de novembre, serà que  la borrasca s’allunyarà del tot. El sol dominarà durant gran part del dia, però a la tarda creixeran nuvolades al nord-est sense descartar ruixats dispersos. També pot nevar feblement a la cara nord del Pirineu a 900 metres, mentre que a la tarda augmentaran les bandes de núvols arreu.

El vent de mestral es reforçarà i es deixarà sentir amb ganes a l’Ebre, sud del Camp de Tarragona i sud de Ponent. També manxarà la tramuntana al nord de l’Alt Empordà. La nit serà hivernal encara més freda amb glaçades a l’interior i el migdia seguirem amb valors semblants.

Mapa de previsió a Catalunya el 27 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 27 de novembre

El primer dia del cap de setmana, el dissabte 27 de novembre, tindrem nous canvis en el temps. La nevada s’intensificarà a la cara nord del Pirineu i acabarà caient a totes les cotes. De forma intermitent, la nevada també pot saltar a la cara sud del Pirineu i Prepirineu fins als 800 o 700 metres.

El sol dominarà en conjunt, però a la tarda tornaran a créixer nuvolades a punts de muntanya que deixaran alguns xàfecs. Cauran bàsicament al nord-est, sobretot entre l’interior i sud de Girona i nord de les comarques de Barcelona. Compte amb la forta ventada de mestral a l’Ebre i Camp de Tarragona, però també a Ponent i sud de Barcelona i Catalunya Central.

Tot plegat amb temperatures que es mantindran semblants amb ambient de principis d’hivern. Molts valors de 10 a 15 graus al migdia, però clarament per sota al Pirineu i altres zones de muntanya. De nit farà fred i, allà on no bufi el vent, hi haurà glaçades, bàsicament a l’interior i a muntanya.

Mapa de previsió a Catalunya el 28 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 28 de novembre

Finalment, el diumenge 28 de novembre encara farà més fred i les temperatures tocaran fons. Moltes màximes es mouran tan sols entre els 6º o 12º, més baixes al Pirineu. Un ambient de cru hivern que també viurem de nit si el vent ho permet amb mínimes que baixaran fins i tot dels 5 graus a la costa.

Les glaçades seran freqüents a moltes comarques i es baixarà dels -10º als cims del Pirineu. Un ambient atípic que molts dies d’hivern no tenim i que ens farà abrigar de valent. Tot plegat amb forta ventada de mestral encara a la meitat sud de Catalunya i tramuntana a l’Empordà.

La nevada continuarà a la cara nord del Pirineu a totes les cotes i el fort vent als cims pot provocar el fenomen del torb. Força sol en conjunt i restes d’algunes nuvolades i ruixats molt locals al nord-est.

La setmana vinent la començarem encara amb molt fred per l’època, el matí de dilluns serà especialment fred. Però els termòmetres aniran remuntant amb un temps que, en conjunt, serà força més tranquil. La ventada també anirà afluixant a poc a poc.