Imatge d'un dia amb molt fred

Compte amb les ventades i la neu en l'inici d'un pont de la Puríssima amb dues cares

La nevada tornarà a ser molt important al Pirineu i també saltarà a la cara sud amb una cota desplomada. Ambient d’hivern en conjunt i el pont pot continuar molt més tranquil

El temps d’aquestes últimes hores ha seguit el mateix patró de vent a moltes comarques i neu al Pirineu abundant. Una situació que es mantindrà de cara al cap de setmana coincidint amb l’inici del pont de la Puríssima. Entre dissabte i diumenge, la nevada anirà a més i pot ser molt important a totes les cotes.

La neu tornarà a saltar a la cara sud i zones del Prepirineu i es pot acumular mig metre de neu nova a les cotes altes de la cara nord pirinenca. Més enllà d’alguns ruixats de tarda al nord-est entre dissabte i diumenge, a la resta no plourà amb cel molt canviant. Tindrem molts moments de sol, però també creuaran bandes de núvols ràpidament.

L’altra gran notícia dels primers dies del pont serà el vent, ja que bufarà amb ganes a molts punts. Dissabte bufarà de ponent i es deixarà sentir reescalfat a Barcelona, Catalunya i Depressió Central, Lleida i comarques de Tarragona. Entre diumenge i dilluns girarà a mestral i bufarà amb molta força a tota la meitat sud, així com la tramuntana a l’Empordà.

Dissabte pujarà transitòriament la temperatura, però tornarà a baixar posteriorment amb ambient que es mantindrà hivernal. La cara b del pont la tindrem entre dilluns i dimarts, quan la calma dominarà amb molt menys vent i neu. Dimecres encara és una incògnita, ja que podríem rebre els efectes indirectes d’una borrasca atlàntica.

Mapa de previsió a Catalunya el 3 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Divendres 3 de desembre

De cara al divendres, 3 de desembre, la nevada anirà clarament a menys al Pirineu. No obstant, quedaran restes de precipitacions a la cara nord, sobretot a primeres i últimes hores. En canvi, a la resta dominarà el sol i la calma, tot i que a la tarda augmentaran les bandes de núvols alts i prims d’oest a est.

El vent de mestral i tramuntana encara bufarà fort al matí al sud i a l’Empordà, però anirà clarament a la baixa a la tarda. Temperatures semblants o una mica més baixes amb ambient més d’hivern que de tardor, però pujaran al Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el 4 de desembre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 4 de desembre

Pel que fa al dissabte, 4 de desembre, es tornarà a reforçar el vent a moltes comarques. Bufarà de ponent, cosa que farà que es noti a l’àrea de Barcelona, punts de la Catalunya Central, Altiplà Central, Ponent i comarques de Tarragona. Aquest vent de l’oest farà pujar transitòriament la temperatura arreu amb menys fred al migdia.

Tot plegat amb algunes boires matinals i sol combinat amb el pas d’algunes bandes de núvols,  més importants al migdia i tarda. Però tindrem més canvis en el cel, ja que l’arribada d’un nou front atlàntic farà reaparèixer les precipitacions a la cara nord del Pirineu.

La cota se situarà inicialment als 2000 metres, però baixarà ràpidament fins als 800 metres a últimes hores. També cauran alguns xàfecs al nord-est a la tarda i vespre, localment amb alguna tempesta acompanyada de calamarsa.

Mapa de previsió a Catalunya el 4 de desembre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Diumenge 5 de desembre

El diumenge, 5 de desembre, tindrem novetats importants en el temps. La nevada es tornarà a reforçar i generalitzar a tot el Pirineu, tant a la cara nord com a la sud. La cota es desplomarà i podrà nevar a pràcticament totes les cotes de la serralada amb gruixos molt importants a la cara nord.

Es pot acumular mig metre de neu nova a les cotes altes i fins a 20 centímetres o més a les valls del nord. La nevada pot ser tant o més forta que la de diumenge passat i deixar totes les capitals pirinenques tenyides una altra vegada de blanc. En canvi, a la resta seguirem amb sol i núvols, algun ruixat només al nord-est i vent fort al centre, sud i Empordà.

Les temperatures tornaran a recular i l’ambient serà en conjunt hivernal, especialment al Pirineu on serà de cru hivern. El vent accentuarà la sensació de fredor.

Resta de dies del pont

Si donem un cop d’ull a la resta del pont, entre dilluns i dimarts el vent i la neu aniran clarament a la baixa. Tan sols esperem restes de ruixats dèbils a la cara nord del Pirineu, però en conjunt la calma dominarà. Més sol que núvols sense precipitacions, boires matinals i gelades dèbils de nit fora del Pirineu amb temperatures semblants.

Hi ha incertesa sobre el temps que podem tenir dimecres, últim dia del pont. És possible que ens arribi de forma indirecta un front atlàntic amb alguns ruixats i nous canvis. Una situació que haurem d’anar seguint per acabar-la de confirmar.