Imatge d'una sortida de sol a Verges, Baix Empordà

L’estiu més rigorós segueix amagat aquest cap de setmana, però pot tornar ben aviat

Divendres serà un dia més rúfol i fresc, a l’espera de més canvis dissabte i diumenge. La setmana vinent podria tornar la calor més intensa

El temps ha viscut un canvi radical aquestes últimes hores amb molta calma i l’adeu a les fortes tempestes. No obstant, tindrem un nou canvi a les portes del primer cap de setmana d’agost. El vent de llevant es reforçarà divendres i provocarà un augment dels núvols i, inclús, alguna gotellada local.

Això passarà sobretot a punts del litoral i prelitoral amb una clara baixada de les temperatures a diverses comarques. Tot plegat serà història en l’inici del cap de setmana. Dissabte els termòmetres remuntaran clarament amb força sol, però nous ruixats de tarda al Pirineu i interior nord-est.

Diumenge tornaria a baixar la temperatura amb un ambient, de nou, d’estiu frenat, tot i que amb calma. Haurem d’estar pendents dels mapes la setmana vinent, ja que ara mateix indiquen el retorn de la calor forta. 

Divendres 6 d’agost

De cara al divendres, 6 d’agost, entrarà vent de llevant que farà augmentar els núvols baixos a molts punts. Això passarà sobretot al litoral, prelitoral, sud de Catalunya i Depressió Central. No es descarta alguna gotellada entre la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, amb més sol com més al nord-oest.

A la tarda es trencaran més aquests núvols i aniran quedant més concentrats entre el sud de Tarragona i Castelló. Creixeran nuvolades de tarda al nord-est i Pirineu que, en principi, no deixaran precipitacions. Més enllà d’un cel més espatllat, un dia de força calma en conjunt.

Les temperatures tiraran cap avall al centre i sud de Catalunya, localment de forma acusada a la Depressió Central. Les màximes quedaran entre els 23º i 28º a molts punts amb aquesta refrescada, tot i que amb una mica de xafogor a la costa. Allà on llueixi més el sol, màximes de 28º a 33º.

En canvi, aquests núvols faran pujar més les temperatures nocturnes, localment de forma moderada. Moltes mínimes se situaran entre els 17º i 22º, deixant enrere la fresca tan marcada de l’última matinada. Hi haurà més nits tropicals a prop de la costa amb mínimes de 22º o 23º. 

Mapa de previsió a Catalunya el 6 d'agost del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Dissabte 7 d’agost

De cara al dissabte, 7 d’agost, tot plegat serà història i el vent girarà de component oest. Això farà marxar la majoria de núvols i el sol s’imposarà en conjunt. A més, les temperatures pujaran clarament i recuperaran els graus perduts divendres, sobretot al prelitoral.

Moltes màximes es mouran entre els 29º i 34º, localment pel damunt. No obstant, entrarà una mica d’aire en altura que farà créixer més nuvolades de tarda a punts de muntanya. S’esperen alguns ruixats locals al Pirineu i interior nord-est.

Mapa de previsió a Catalunya el 7 d'agost del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 8 d’agost

Finalment, el diumenge, 8 d’agost, tornarà a baixar la temperatura amb calor força frenada per l’època. La majoria de màximes es mouran entre els 25º i 30º, lleugerament més altes a Ponent i interior de l’Ebre.

Hi haurà alguns intervals de núvols que es combinaran amb el sol. Les nuvolades de tarda poden deixar algun ruixat molt aïllat a l’interior nord-est i al Pirineu. Però en general pràcticament no s’espera precipitació.

Mapa de previsió a Catalunya el 8 d'agost del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Si mirem més enllà, els mapes indiquen que, a partir de mitjans de la setmana vinent, la calor pot remuntar clarament. Podríem tenir un ambient de ple i rigorós estiu arreu. Un extrem que haurem d’anar confirmant, però fins llavors seguirem ben lluny de temperatures extremes.