Imatge d'una sortida de sol a Verges

A les portes d’una forta calorada aquest cap de setmana: Temps a Catalunya del 7 al 9 d’agost del 2020

Es poden assolir els 40º el dia més tòrrid als punts més calorosos del territori. Reapareixeran les tempestes de tarda

Les temperatures pujaran amb ganes de cara als propers dies amb una nova i forta calorada a Catalunya. De fet, Protecció Civil ha activat l’alerta del pla PROCICAT per la segona onada de calor de l’estiu, tot i que no afectarà de la mateixa manera a tot arreu. Serà especialment dissabte quan els termòmetres toquin sostre amb gran part de Catalunya entre els 34º i 38º, però arribant inclús als 40º a Ponent. Ambient molt pesat arreu i xafogós a la costa que s’allargarà força dies, fins ben entrada la setmana vinent. A més, les tempestes de tarda reapareixeran, especialment al Pirineu.

Divendres 7 d’agost

Pel que fa al divendres, 7 d’agost, les temperatures pujaran encara més i la calor serà molt pesada, amb màximes que ja es mouran entre els 36º i 39º al pla de Lleida i altres zones interiors tradicionalment més càlides. Pel que fa al prelitoral i la resta de l’interior, màximes de 32º a 34º, i de 28º a 32º a la costa amb molta xafogor. Ambient de ple estiu i nits cada cop més caloroses i de mal dormir a prop de la costa. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja ha activat l'alerta  per  calor extrema  a diverses comarques: 

Mapa d'alertes per calor extremes a Catalunya el 7 d'agost del 2020
Mapa d'alertes per calor extrema per aquest divendres | Meteocat

Tot plegat amb sol, però nuvolades de tarda que, a diferència de dijous, aniran a més en zones de muntanya, especialment al Pirineu, on s’esperen alguns ruixats. Al vespre arribaran nuvolades desgastades pel sud i Ponent que a tot estirar poden deixar algun ruixat molt aïllat.

Mapa de previsió a Catalunya el 7 d'agost del 2020
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Dissabte 8 d’agost

De cara al dissabte, 8 d’agost,  viurem segurament el pic de calor d’aquest episodi, amb gran part de Catalunya entre els 33º i 38º, però inclús arribant als 39º o 40º al pla de Lleida. A més d’aquest punt, les zones més caloroses seran la vall de l’Ebre, el pla de Bages i zones properes. La nit serà de mal dormir, amb nits tropicals a moltes comarques (mínimes pel damunt dels 20º).

Pel que fa a l’estat del cel, sembla que les nuvolades de tarda creixeran amb més ganes i cauran ruixats i tempestes al Pirineu, Prepirineu, els Ports, alguns punts de la Catalunya Central i, localment i de forma més desgastada, en serres prelitorals. No obstant, el sol dominarà.

Mapa de previsió a Catalunya el 8 d'agost del 2020
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 9 d’agost

Finalment, diumenge, 9 d’agost, es mantindrà la calor molt intensa arreu i l’ambient xafogós a la costa, després d’una nit que serà de força mal dormir a la majoria de comarques. Tot i això, els termòmetres poden baixar localment un o dos graus al migdia. Sol en conjunt, però nous ruixats i tempestes de tarda a punts del Pirineu i Prepirineu, localment arribant en zones properes. Creuaran bandes de núvols alts i prims.

Mapa de previsió a Catalunya el 9 d'agost del 2020
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

De cara a la següent setmana, l’inici estarà marcat encara per calor intensa que es mantindrà encara uns quants dies. No es veu una refrescada clara a la vista ni ruixats intensos i generals, però la tendència serà que els termòmetres vagin baixant a partir de dimarts o dimecres, seguint alguns ruixats de tarda.