Imatge d'una sortida de sol rogenca a Barcelona

Alerta vermella a moltes comarques pel pic de la forta onada de calor

Les TºC es mouran entre els 35ºC i 40ºC a gran part de l’interior i del prelitoral, però fins a 41/42ºC a Ponent. Ambient asfixiant que, per fi, ja té data de caducitat

Molta precaució perquè estem a les portes del pic d’aquesta forta i excepcional onada de calor a Catalunya. Les temperatures tocaran sostre entre dijous i divendres amb gran part de l’interior i prelitoral entre els 35º i 40º. No obstant, a Ponent se superaran aquestes xifres i es poden assolir localment entre 41º i 43º.

Ambient asfixiant i insuportable amb els valors més baixos a la costa, però amb molta xafogor pesada en aquesta zona. La darrera nit ha estat molt càlida i de mal dormir amb valors tropicals o tòrrids a quasi tot el territori. Una situació que també continuarà les properes nits, potser sense valors tan tòrrids.

En definitiva, un panorama de dur estiu quan encara som a la primavera, haurem de veure si s’acaben batent alguns rècords. Tot plegat amb sol, alguns intervals de núvols, molta calitja per la pols en suspensió i algun ruixat de tarda al voltant del Pirineu. Sembla que a partir del cap de setmana i, especialment, la setmana vinent la calor anirà normalitzant-se.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 16 de juny del 2022
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 16 de juny del 2022
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Calor extrema

Pel que fa a les temperatures, toquen sostre a gran part de Catalunya entre aquest dijous i divendres. Això es traduirà en una calor asfixiant al centre de la jornada amb màximes de 35º a 40º a l’interior i gran part del prelitoral. No obstant, els termòmetres es mouran entre els 41º i, excepcionalment, els 43º a la zona de Ponent.

No cal dir que la sensació serà insuportable en aquestes zones, mentre que a la costa els termòmetres quedaran més frenats però amb molta xafogor. Mantindrem les nits tropicals a gran part del territori i, fins i tot, no es descarta tornar a repetir alguna nit tòrrida. Recordem que la tropical té lloc quan les mínimes no baixen dels 20º, i les tòrrides dels 25º.

Sol, calitja i algun ruixat

Si ens fixem en l’estat del cel, el sol seguirà sent el gran protagonista combinat amb alguns intervals de núvols i molta calitja. La pols en suspensió serà abundant en conjunt amb una sensació, en conjunt, de dur estiu, com si ens trobéssim al nord de l’Àfrica. Les nuvolades de tarda tornaran a créixer i deixaran nous xàfecs, tot i que cada cop més aïllats i menys potents.

Tot plegat després de les fortes i violentes tempestes del nord de Catalunya de dimarts a la tarda i nit. Els xàfecs poden aparèixer a punts de muntanya i de l’interior de la meitat nord, però bàsicament al voltant del Pirineu. A partir del cap de setmana i, sobretot, l’inici de la setmana vinent, la calor tendirà a afluixar, però no es veuen pluges per enlloc.