Imatge d'una xàfec

Pendents d’on arribaran els forts xàfecs i primers canvis en les TºC: Temps a Catalunya dijous 16 de setembre

Els ruixats i tempestes guanyen terreny dijous i podrien arribar a punts de la costa de nit i al matí. La calor i la xafogor afluixaran per fi una mica

El temps donarà símptomes de canvis a partir d’aquest dijous, 16 de setembre. La inestabilitat d’aquests últims dies a gran part de la península per fi s’apropa amb més cara i ulls a Catalunya. Això provocarà un augment dels xàfecs i de les tempestes i canvis en les temperatures, però amb diversos matisos.

Pel que fa a les precipitacions, tot i que queden ben poques hores, els mapes no s’acaben de posar d’acord sobre on acabaran caient amb més ganes. Per ara, durant la nit i el matí poden caure ruixats o patacs d’aigua a diversos punts. Sembla que ho faran sobretot a punts de l’interior, però alguns mapes donen tempestes locals però intenses a la mateixa costa.

Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció, tot i que els xàfecs serien passatgers però localment forts. Serà un dia de cel canviant i a la tarda cauran nous xàfecs i tempestes al Pirineu, Prepirineu, comarques de Girona, prelitoral i Ports. No se’n descarten a més punts interiors.

Les temperatures per fi recularan una mica i la calor i la xafogor afluixaran lleugerament, especialment al nord-est. Tot i aquesta lleu millora, la nit tornarà a ser xafogosa i de mal dormir a moltes zones de la costa i prelitoral.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 16 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 16 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

El temps s’embolica més

Pel que fa a l’estat del cel, el temps es complicarà de cara a les properes hores. De matinada i matí els xàfecs i tempestes circularan de sud a nord i poden aparèixer a moltes comarques. Sembla que, principalment, afectaran zones del prelitoral i interior, però alguns mapes els situen també a la costa.

En aquest sentit, podrien arribar especialment a la costa de Barcelona i de Girona de forma passatgera. Una situació que haurem d’anar seguint amb atenció, ja que el grau d’incertesa és elevat i els xàfecs seran pràcticament una loteria.

De cara a la tarda, creixeran nuvolades que deixaran nous xàfecs i tronades a punts del Pirineu, Prepirineu, Girona, prelitoral i Ports. Seran dispersos i podrien afectar també més indrets de l’interior. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té algunes alertes activades de cara a dijous per forts xàfecs:

Mapa d'alertes per fortes tempestes a Catalunya el 16 de setembre del 2021
Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dijous | METEOCAT

Primers canvis en les TºC

Si ens fixem en les temperatures, baixaran ja una mica. D’aquesta manera, afluixaran lleugerament la calor i la xafogor, tot i que continuaran sent pesades a prop del mar. On més es notarà el descens serà a les comarques del nord-est amb una clara refrescada.

La majoria de màximes es mouran entre els 25º i 30º, més baixes al Pirineu. De nit també recularan una mica els termòmetres, però es repetiran les mínimes xafogoses i de mal dormir al litoral i prelitoral. Tornarem a superar els 20º a nombrosos observatoris propers a la costa.

Incertesa els propers dies

De cara als dies vinents, la inestabilitat seguirà amb nosaltres, però els mapes obren un panorama ple d’incerteses. La matinada de dijous a divendres podríem tenir sarau a prop de la costa amb alguns xàfecs i tempestes. Una situació que també repetiríem entre dissabte i diumenge.

Cada tarda també es repetirien els ruixats a punts de muntanya, nord-est i Pirineu. Tot plegat amb unes temperatures que es mantindrien semblants o lleugerament més baixes. Potser la setmana vinent la començaríem amb canvis més importants i tardorencs, però això encara queda força lluny.