Imatge d'una sortida de sol amb boira

Refredats, sol i boires cada cop més pesades els dies vinents: Temps a Catalunya el dijous 18 de novembre

L’anticicló s'anirà reafirmant amb les pluges ben lluny de casa nostra. El contrast tèrmic entre la nit i el migdia serà cada cop més marcat, caldrà escollir bé la roba

El temps ha canviat radicalment aquestes últimes hores i hem deixat enrere les pluges i els cels grisos. Després d’una setmana amb una situació ben moguda, l’anticicló s’ha instal·lat a casa nostra i s’hi quedarà uns quants dies. El sol serà el clar protagonista, però compte perquè les boires també guanyaran extensió a l’interior aquest dijous, 18 de novembre.

De fet, les boires seran cada vegada més persistents i algunes no s’aixecaran fins al migdia. Això pot passar principalment a la plana de Vic, al pla de Lleida i altres zones de l’interior afectades sovint per aquest fenomen. Tot plegat amb un marcat contrasttèrmic entre el fred de la nit i la fresca o suavitat del migdia.

Haurem d’escollir bé la roba abans de sortir de casa si no volem agafar un bon refredat amb aquest contrast. El vent de mestral acabarà desapareixent de l’Ebre i la tramuntana també afluixarà a l’Empordà.

Pel que fa al canvi important de temps que dies enrere s’entreveia per la setmana vinent, els mapes rebaixen les expectatives. Sembla que no vindria tant aire fred i la cota de neu quedaria força més alta, retinguda només al Pirineu. Tampoc estan clares les precipitacions, així que haurem d’anar seguint amb atenció aquesta situació.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 18 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 18 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Sol i boires

Pel que fa a l’estat del cel, el sol serà el clar protagonista de la jornada a tot el territori. No s’espera pràcticament cap interval de núvol i les precipitacions quedaran ben lluny de casa nostra gràcies a l’anticicló. No obstant, les boires agafaran cada vegada més força i es faran una mica més extenses i pesades.

En aquest sentit, algunes d’elles no s’aixecaran fins al migdia amb una clara reducció de la visibilitat. Això pot passar principalment al pla de Lleida, plana de Vic, Depressió Central i altres zones interior propenses a aquest fenomen. Seran l’excepció d’un dia ben tranquil amb vent de mestral desapareixent del tot a l’Ebre i tramuntana afluixant a l’Empordà.

Compte amb el marcat contrast tèrmic

Si ens fixem en les temperatures, cada vegada tindrem un contrasttèrmic més accentuat. De nit farà fred, fins i tot amb algunes glaçades a l’interior, però el migdia serà entre fresc i suau en conjunt. A primeres hores ens haurem d’abrigar amb roba que al migdia ens farà nosa, molt de compte amb els refredats.

D’aquesta manera, la majoria de màximes es mouran entre els 13º i 18º, més baixes al Pirineu i a la Depressió Central. En canvi, de nit tindrem entre -1º i 4º a l’interior, sota zero a les valls pirinenques i entre 6º i 11º a la costa.

Anticicló per dies

De cara als dies vinents, l’anticicló continuarà amb nosaltres i seguirem amb sol i boires a l’interior. Arribaran algunes bandes de núvols prims inofensius sense més conseqüències. Es mantindrà el fort contrasttèrmic entre el fredhivernal de primeres hores i la fresca o suavitat dels migdies.

De cara a la setmana vinent, sembla que podríem tenir algunes tongades de precipitacions gràcies als frontsatlàntics. No obstant, l’entrada d’aire fred de ple hivern que s’entreveia dies enrere quedaria en paper mullat. D’aquesta manera, les temperatures es mantindrien de tardor i la cota de neu força alta, però tot plegat ho haurem d’anar confirmant.