Imatge d'un paisatge de tardor

Comença la patacada de l’estiuet i temps més mogut: Previsió a Catalunya el dijous 21 d’octubre del 2021

La TºC baixarà sobretot de nit, mentre que les màximes cauran de moment a la meitat nord. Arribaran xàfecs a diverses comarques amb mestral i tramuntana

El temps vol fer canvis importants de cara a les properes jornades. Partim d’una calor atípica fins i tot amb una darrera nittropical a la costa, però això ja començarà a canviar aquest dijous, 21 d’octubre. Les temperatures ja baixaran clarament de nit, especialment a prop de la costa, i de dia també hi haurà canvis.

En concret, notarem un descens a la meitat nord que pot ser acusat al Pirineu amb vent de tramuntana i mestral. No obstant, encara no baixaran les màximes a la meitat sud amb estiuet encara. Els núvols abundants de les comarques de Barcelona i zones properes de les últimes hores aniran a més aquest dijous.

En aquest sentit, els intervals de núvols afectaran força comarques i seran especialment abundants al Pirineu, Girona i Barcelona. Ja al matí poden caure xàfecs al Pirineu, al voltant del Montseny i zones properes. A la tarda cauran ruixats dispersos a punts de Barcelona, Girona, Pirineu i Prepirineu.

Al tard i de cara a la matinada poden caure xàfecs també al Camp de Tarragona. Compte perquè serà llavors quan no es descarta algun patacd’aigua local al litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona. La neu tornarà al Pirineu a partir dels 2.000 o 1.800 metres, i entre divendres i el cap de setmana farà més fred de tardor.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 21 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 21 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Patacada de les temperatures

Pel que fa a les temperatures, de nit ja notarem una refrescada en general, que serà especialment notable a la costa. Ja no repetirem els extraordinaris valors tropicals de la darrera nit al litoral. Mínimes més de tardor amb entre 1º i 6º al Pirineu, 5º i 10º a l’interior i de 12º a 17º a la costa.

De dia també notarem una baixada dels termòmetres a la meitat nord de Catalunya, que serà acusada al Pirineu. En canvi, encara seguirem amb valors alts per l’època i estiuet a la meitat sud. Tindrem màximes de 23º a 26º al sud i de 16º a 23º a la meitat nord, clarament més baixes al Pirineu.

D’aquesta manera, viurem una jornada dividida entre l’estiuet en algunes comarques i el retorn de la tardor en d’altres. Una situació que es normalitzarà arreu a partir de divendres.

Temps més mogut

Si ens fixem en l’estat del cel, hi haurà més intervals de núvols en conjunt. Els més abundants els trobarem a Girona, Barcelona i Pirineu, i ja al matí poden caure ruixats locals en aquests punts. A la tarda s’esperen més xàfecs en aquestes zones i al tard arribaran també a punts del Camp de Tarragona.

En principi seran fenòmens dispersos i poc importants, però entre el vespre i la matinada pot caure algun patac d’aigua. Això passarà bàsicament de forma local a punts del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat algunes alertes en aquest sentit:

Mapa d'alertes per forts xàfecs a Catalunya el 21 d'octubre del 2021
Mapa d'alertes per forts xàfecs aquest dijous | METEOCAT

La neu també tornarà als cims del Pirineu amb una cota que es desplomarà a partir de la tarda fins als 2.000 o 1.800 metres. Entrarà el vent de mestral i tramuntana a l’Ebre i a l’Empordà.

La tardor va a més

De cara als dies vinents, les temperatures encara baixaran més, especialment de nit. Notarem un ambient clarament més fred de matinada i primeres hores, fins i tot per sota del que tocaria. Divendres baixaran les màximes també al sud i es mantindran semblants el cap de setmana, quan el sol dominarà en conjunt.