Imatge d'una sortida de sol a Cardedeu, Vallès Oriental

Molta precaució, la forta calorada toca sostre amb ambient extrem: Temps a Catalunya el dijous 22 de juliol

Les TºC encara pujaran més i entre dijous i divendres es rondaran els 40º a les zones més tòrrides. Molta xafogor a la costa i nits encara de més mal dormir a diversos punts

Estem vivint els pitjors dies de calor del que portem d’estiu i les temperatures volen tocar sostre. La forta calorada arribarà al seu clímax entre aquest dijous, 22 de juliol, i divendres. Moltes màximes entre els 33º i 38º, però se superaran aquestes xifres en alguns punts amb alertes activades.  

Això passarà a Ponent i l’interior de les Terres de l’Ebre bàsicament. Però no es descarta fregar els 40º també a més punts de l’interior com la Conca de Tremp i el Bages, inclús a Girona. Un ambient molt sufocant que anirà acompanyat de sol i ja sense nuvolades i xàfecs de tarda al Pirineu.

Compte també amb les nits tropicals de molt mal dormir que guanyaran terreny. Les temperatures començaran a baixar el cap de setmana, tot i que seguirem amb ambient molt càlid. Serà la setmana vinent quan podrem respirar clarament millor.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 22 de juliol del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 22 de juliol del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Calorada de primera categoria

Pel que fa a les temperatures, pujaran encara més aquest dijous arreu. L’ascens pot ser inclús molt marcat al nord-est de Catalunya. Moltes màximes es mouran entre els 33º i 38º, inclús els 40º a Ponent, interior de l’Ebre, punts del Bages i al prelitoral de Girona.

Quedaran al voltant dels 30º a la costa, però aquí la xafogor serà molt pesada amb sensacions de 35º o més. En definitiva, una jornada de calor de dur estiu que farà difícil estar pel carrer durant les hores centrals del dia. Les nits tropicals de mal dormir s’estendran més, especialment al litoral i prelitoral.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té activades diverses alertes per calor extrema:

Mapa d'alertes per calor extrema a Catalunya el 22 de juliol del 2021
Mapa d'alertes per calor extrema aquest dijous | METEOCAT

Cal hidratar-se bé durant tot el dia i intentar no estar gaire estona al carrer durant les hores de més calor. Es recomana prestar especial atenció a les persones vulnerables i, si podem, anar a llocs més frescos.

Adeu a les tempestes de tarda

Si ens fixem en l’estat del cel, el sol radiant dominarà arreu sense excepcions. Tot i alguna nuvolada de tarda al Pirineu, els xàfecs de tarda ja no es repetiran més i no plourà enlloc. Per tant, la calor anirà acompanyada d’un ambient radiant i un sol de justícia sense pluja a la vista.

Segueix la calor extrema, però refrescada a la vista

De cara als propers dies, divendres farà tanta calor com dijous amb nits de mal dormir a molts punts i migdies tòrrids. Serà durant el cap de setmana quan notarem una reculada dels termòmetres. No obstant, l’ambient seguirà sent càlid i xafogós de ple estiu.

Serà la setmana vinent quan els termòmetres volen baixar amb més ganes amb una possible i clara refrescada. Un descens que ens permetrà respirar molt millor. Haurem d’anar confirmant aquest canvi important de cara a les properes previsions.

Tot plegat amb sol en conjunt, però reapareixeran els xàfecs de tarda el cap de setmana al nord, sobretot diumenge. La setmana vinent podria començar més moguda.