Imatge del riu Tordera desbordat

Previsió Catalunya: Alerta per l’última fuetada del temporal Glòria

Les pluges tornaran a ser abundants i fortes entre la nit i primeres hores de dijous al matí i agreujaran la situació. Després, el temps millora clarament

Molta atenció amb l’última fuetada de la potent borrasca Glòria a Catalunya. Entre el vespre i nit de dimecres i primeres hores del dijous, 23 de gener, el temporal deixarà una forta traca final a casa nostra amb una nova tongada de pluges abundants i intenses que deixaran alguns aiguats.

Aquestes precipitacions poden ser molt perilloses, ja que els rius estan al límit i el territori no s’ha pogut recuperar de les greus destrosses. La resta del dia, la situació millorarà clarament i la històrica llevantada començarà a acomiadar-se de Catalunya.  

La borrasca es reactiva de nit

La previsió ha canviat aquest dimecres i ha empitjorat el temps de cara a les properes hores. La borrasca Glòria es reactivarà entre aquest vespre i nit fins dijous a primera hora amb noves pluges intenses i abundants que escombraran tot el territori i que poden deixar autèntics aiguats acompanyats localment de tempesta amb llamps i trons, calamarsades i fort vent. 

Amb els últims mapes del temps, sembla que la zona que més pot rebre l’embat dels aiguats poden ser les Terres de l’Ebre, incloent-hi el Delta, molt afectat pel temporal, cosa que seria una pèssima notícia. També caurà força aigua a les comarques del nord de Barcelona i a les de Girona, que es troben al límit pel que fa a inundacions i desbordaments de rius. La pluja aniria a la baixa dijous al matí al nord i desapareixerà del sud.  

Alertes per pluja i perill alt de desbordaments

Per poc que plogui a partir d’ara, tindrem un excés d’aigua, ja que el territori està xop arreu i inundat a molts punts a causa del fort temporal que ja ha deixat entre 100 i 300 l/m² a moltes zones. Per aquesta raó, fan patir els cabals dels rius, especialment el del Tordera, que dimecres ja s’ha desbordat i la situació pot empitjorar clarament. Ja hi ha centenars de desallotjats a la zona. També fan patir els rius Onyar i Ter, especialment al seu pas per Girona, així com altres rius de la zona i el Delta de l’Ebre pel desastre natural que viu.

Pel que fa a la precipitació, pot ser localment molt intensa amb forts aiguats i deixar molta pluja en poca estona. En aquest últim episodi, es tornaran a recollir entre 20 i 50 l/m² a diversos punts, però en algunes zones es poden assolir, de nou, els 100 l/m² de forma local. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per pluges  de més de 20 l/m² en mitja hora i acumulacions molt importants d’aigua:

Mapa d'alertes per pluja forta el 23 de gener del 2020
Mapa d'alertes per aiguats dijous a la matinada | Meteocat

Nova i forta nevada al Pirineu

Pel que fa a la neu, la cota es mourà entre els 1.200 i 1.600 en general, amb una nova i forta nevada a la cara sud del Pirineu, especialment a la part de Girona, però nevarà a tota la serralada. Fins aquest dimecres, molts punts del Pirineu gironí portaven més d’un metre de neu a les cotes altes. Per tant, és probable que en alguns llocs el temporal acabi amb prop de 2 metres. 

La calma comença a tornar dijous

Dijous al matí ens llevarem encara amb pluges a diversos punts, sobretot a la meitat nord, però marxaran ràpidament del sud i a les comarques de Girona i nord de Lleida i Barcelona encara hi plourà i nevarà fins a primera hora de la tarda amb precipitacions que aniran clarament a la baixa i seran cada cop més febles. 

Mapa del temps a Catalunya el 23 de gener del 2020
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Al vespre ja no plourà enlloc i donarem per acabats més de 4 dies de fort temporal a Catalunya, el balanç del qual segurament sigui històric i ple de rècords. El vent i la mala mar també aniran a la baixa, a l’espera d’uns dies vinents molt més tranquils, incloent-hi el cap de setmana, tot i alguns ruixats febles dissabte.

El temps a Barcelona

El temps estarà molt complicat a Barcelona ciutat encara entre la nit i primeres hores del matí del dijous, però la situació millorarà clarament a partir de llavors i al migdia i durant la resta de la jornada ja no plourà més.  

El temps a Tarragona

El temps estarà encara molt mogut a les comarques de Tarragona durant la nit i matinada amb alguns aiguats, especialment a les Terres de l’Ebre. A partir de mig matí del dijous, les pluges s’allunyaran per no tornar.

El temps a Girona

Situació encara molt complicada durant força hores a la capital gironina i a les seves comarques. Les pluges es reactivaran de nit i matinada i continuarà plovent ben bé fins a primera hora de la tarda del dijous. La bona notícia és que serà la traca final del temporal.

El temps a Lleida

La pluja serà protagonista a Lleida encara fins dijous al matí, sense descartar alguna tempesta intensa de forma local. A partir del migdia del dijous, la situació millorarà clarament i les precipitacions marxaran.

El temps a Sabadell

Temps molt mogut a la co-capital del Vallès Occidental entre la nit i el matí de dijous, amb pluges que poden tornar a ser abundants i intenses. A partir de mig matí, les precipitacions marxaran i donarem per acabat el temporal.

El temps a Terrassa

Última fuetada del temporal també a l’altra co-capital vallesana, amb pluges que cauran amb ganes de nit, matinada i primeres hores del dijous. A partir de llavors, però, la borrasca marxarà definitivament.