Primers canvis a les portes del fred sobtat, vent i neu: Temps a Catalunya el dijous 24 de setembre del 2020

Dijous arriben els primers canvis, però la situació canviarà radicalment especialment a partir del divendres

Imatge d'un ruixat al Delta de l'Ebre
Els primers canvis arribaran aquest dijous | Pili Rius

No ens fiem de l’estiuet que hem viscut aquest dimecres, ja que el temps canviarà radicalment de cara a les properes hores amb l’arribada de l’anunciat front fred polar. Dijous, 24 de setembre i dia de la Mercè (festiu a Barcelona), serà un dia d’impàs en què ja arribaran canvis amb les primeres ventades moderades, més núvols, ruixats febles que cauran a diverses comarques d’oest a est i temperatures que ja baixaran una mica en general. No obstant, el plat fort arribarà divendres, quan els termòmetres es desplomaran bruscament amb ventades fortes i neu al Pirineu. L’ambient serà quasi de novembre el cap de setmana.

Primers canvis dijous

La primera part del front fred polar començarà a arribar dijous, amb intervals de núvols que aniran a més i que, entre el migdia i la tarda, deixaran ruixats febles, dispersos i passatgers que circularan d’oest a est i que poden aparèixer a pràcticament qualsevol punt, però principalment a la meitat sud, Ponent i el Pirineu. Les temperatures ja comencen a baixar al migdia, tot i que es manté l’ambient calorós. Màximes de 22º a 27º en conjunt i vent moderat de ponent i garbí.

Mapa de previsió a Catalunya el 24 de setembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Canvi radical divendres

El plat fort s’espera de cara al divendres, quan les temperatures baixaran de forma acusada. La majoria de màximes es mouran entre els 16º i 22º, però a mesura que avanci el dia l’ambient serà més fred, amb mínimes que es poden donar al final del dia, especialment al Pirineu, on de nit glaçarà a molts punts.  

Pel que fa a la ventada, bufarà fort o molt fort el mestral a tota la meitat sud de Catalunya, incloent-hi l’àrea de Barcelona i pla de Lleida, on hi poden haver ràfegues d’entre 55 i 80 km/h. Alerta a les comarques de Tarragona, on es mouran entre els 80 i 100 km/m², però a les zones clàssicament més ventades s’assoliran o superaran els 120. També es deixarà sentir el vent amb ganes a l’Empordà, cims del Pirineu i zones elevades de tot el territori.

Més enllà d’algun xàfec al nord-est, en general s’imposarà el sol a causa de la ventada, però al Pirineu estarà ben tapat i amb precipitacions que, entre la tarda de divendres i matí de dissabte, seran molt abundants i amb una cota de neu que es desplomarà fins als 1.300 metres a la cara nord, que és on s’espera el gruix de precipitacions. A les cotes altes es poden superar els 30 centímetres de neu en tot l’episodi.  

Cap de setmana d’avançada tardor

De cara al cap de setmana, la nevada i ruixats aniran clarament a menys a la cara nord del Pirineu, mentre que a la sud ja hi farà sol. A la resta, cel radiant amb vent cada cop més concentrat als dos extrems del país i no tan fort com divendres. Les temperatures es mantindran avall, de fet seran baixes per l’època.

Gran part del territori es quedarà per sota dels 20º, només superant-se aquesta xifra a prop de la costa. De nit farà fred i es baixarà dels 10º a l’interior i dels 5º al Pirineu, amb valors sota zero en alguns punts, especialment a les cotes altes. Caldrà encendre calefaccions a diverses comarques, mentre que els jerseis faran falta arreu, inclús jaquetes i abrics en alguns punts. La setmana que ve remuntarien els termòmetres.


Comentaris

envia el comentari