Imatge d'un dia de pluja a Verges, Baix Empordà

Últimes fuetades del temporal, però arriba fred de ple hivern i fort vent: Temps a Catalunya dijous 25

Les precipitacions disperses encara cauran a molts llocs dijous, però aniran clarament a la baixa a partir de la tarda. Els dies vinents la notícia serà el fred, les ventades i la nevada al Pirineu

El temporal no dona treva i la DANA ha deixat noves pluges amb quantitats totals de l’episodi que fan goig. Les més destacades es troben a l’Ebre i Tarragona, amb alguns valors que superen els 100 o 200 l/m². Però també tenim molts registres d’entre 40 i 80 l/m² a diversos punts del territori.

Una regada general molt necessària i que encara no s’ha acabat, ja que el temporal deixarà les seves últimes fuetades el dijous, 25 de novembre. Esperem noves precipitacions intermitents a qualsevol punt especialment al matí. Les més destacables tornaran a concentrar-se a punts del litoral i prelitoral sense descartar algun aiguat local.

A la tarda no farà net, però s’obriran clarianes i els ruixats seran cada cop més escassos, abandonant comarques especialment de l’interior i sud. Una millora que anirà acompanyada de vent de mestral a l’Ebre i un ambient de finals de tardor o principis d’hivern. Compte amb la neu, seguirà caient a 1200 metres o per sota al Pirineu i de 1000 en avall als Ports i interior de Tarragona.

Tot plegat serà el final d’una DANA que donarà pas els propers dies a una forta entrada del mestral i la tramuntana. Ens espera un cap de setmana ventós a moltes comarques, però especialment fred amb clara baixada de les temperatures. L’ambient serà de ple hivern sobretot de nit i arribarà una important nevada a la cara nord del Pirineu a totes les cotes.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 25 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 25 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Últimes hores del temporal

De cara a aquest dijous, les precipitacions seguiran caient a molts punts de forma cada cop més dispersa. Al matí pot ploure a qualsevol lloc, si bé els xàfecs més destacats es tornaran a concentrar al litoral i prelitoral amb cel gris. A la tarda els ruixats seran cada vegada més escassos i locals, i fins i tot desapareixeran de moltes comarques, sobretot de l’interior i sud.

Un temps encara mogut que anirà millorant a últimes hores de forma clara, ja que la borrasca anirà enretirant-se. La cota de neu seguirà al voltant dels 1200 metres al Pirineu, localment per sota. No obstant, a l’interior de l’Ebre i sobretot als Ports se situarà als 1000 metres o per sota.

Tot plegat amb ambient d’avançada tardor o principis d’hivern amb moltes màximes de 8º a 13º, més baixes a zones de muntanya i lleugerament més altes a la costa. Atenció amb el vent de mestral, començarà a manxar a les Terres de l’Ebre i serà el preludi d’una forta ventada.

Arriba fred hivernal i una forta ventada

De cara als dies vinents, el temporal ens dirà definitivament adeu, però arribaran nous canvis. Entraran forts vents de mestral i tramuntana i el cap de setmana serà ventós a moltes comarques del centre, sud i Costa Brava. Això obrirà la porta a aire encara més fred que farà baixar les temperatures amb ambient de ple hivern.

Una situació atípica per l’època que vindrà acompanyada d’un front atlàntic. Això provocarà una important nevada a totes les cotes a la cara nord del Pirineu i ruixats locals al nord-est amb cota 800. Una situació molt interessant que haurem d’anar seguint amb molta atenció.