Alerta per nevades atípiques a molts punts amb fred insòlit: Temps a Catalunya el dijous 26 de març del 2020

Els termòmetres toquen fons i cauran precipitacions a gran part del territori amb una cota que pot arribar a baixar fins als 400 metres

Imatge d'una nevada al Pirineu
La neu pot aparèixer a molts punts de Catalunya aquest dijous | Arxiu

El temps es complica i de valent a Catalunya aquest dijous, 26 de març. Després del primer tastet de neu el dimecres al Pirineu, Prepirineu i zones de l’interior, l’arribada de la part més intensa de la irrupció d’aire fred provinent del centre d’Europa i de noves precipitacions serà la combinació perfecta perquè es vegi nevar molt avall, en cotes de només 400 metres en algunes ocasions. Tot Catalunya està en alerta per aquest episodi i Protecció Civil ja ha activat l’alerta del Pla NEUCAT. L’ambient serà de cru hivern.

Mapa de previsió a Catalunya el 26 de març del 2020
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Alerta per neu a tot Catalunya

La situació que viurem aquest dijous no l’havíem tingut en tot l’hivern i, per tant, la tindrem per primera vegada a finals de març, ja en primavera, amb unes condicions que són més típiques dels dies més crus de gener o febrer. En concret, l’aire fred del centre d’Europa arribat pràcticament de Siberià entrarà pel nord-est del territori juntament amb una pertorbació mediterrània que portarà precipitacions irregulars arreu.

No estem parlant d’un temporal, ni de bon tros, però la línia de ruixats escombrarà pràcticament tot Catalunya, deixant precipitacions més constants en algun moment, i en d’altres seran xàfecs més passatgers. Al matí s’iniciaran pel nord-est i al Pirineu, Prepirineu i nord de la Catalunya Central, estenent-se al llarg del dia a la resta del territori de forma irregular.

Atenció perquè la cota de neu se situarà entre els 500 i 600 metres arreu, podent arribar als 400 en zones interiors. No obstant, en moments de xàfec aquesta cota es pot desplomar. Les nevades seran febles en conjunt, però localment poden ser moderades o una mica intenses en moments de xàfec. 

Molts punts de la Catalunya Central, de prop del Montseny, cotes mitjanes del Vallès, Muntanyes de Prades i zona dels Ports poden quedar ben emblanquinades, així com tot el Pirineu i Prepirineu. Inclús podria quedar enfarinat algun cim del litoral, com ara el Tibidabo. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes grogues i taronges a totes les comarques per la nevada, amb acumulacions de més de 2 centímetres pel damunt dels 500 metres i gruixos més importants a partir dels 700 o 800:

Mapa d'alertes per neu a Catalunya el 26 de març del 2020
Mapa de previsió per aquest dijous | METEOCAT

Pluja o tempestes a les cotes més baixes

Per sota dels 400 metres, la pluja serà la protagonista amb ruixats i precipitacions que cauran a qualsevol punt. Serà un dia en conjunt gris i passat per aigua o neu, però localment pot caure alguna tempesta intensa, especialment a prop de la costa a la tarda. A la tarda i vespre pot haver-hi algun patac d’aigua entre Barcelona i Tarragona. En conjunt s’acumularan entre 5 i 15 l/m², però a la Costa Brava i altres zones del litoral es poden superar aquestes xifres. A la tarda s’obriran clarianes al nord-est i Ponent.

Fred de cru hivern

Les temperatures baixaran encara més i tocaran fons arreu, amb les màximes més elevades entre els 8º i 13º, però a gran part de l’interior i nord-est es mouran de 5º a 10º, essent clarament més baixes al Pirineu i Prepirineu. L’ambient serà clarament de cru hivern, com feia temps que no teníem.

Calma a partir de divendres, però per poc temps

El temps es calmarà clarament de cara al divendres amb més sol i sense precipitacions, tot i que a la tarda hi haurà més núvols. Les temperatures remuntaran de dia, però molt de compte de nit, ja que el cel quedarà més serè i poden haver-hi glaçades a molts punts de l’interior, cosa que, a aquestes alçades de l’any, pot perjudicat a la pagesia. El cap de setmana serà força tranquil, però entre diumenge i dilluns arribaran noves borrasques. 

El temps a Barcelona

Dijous de ple hivern a la capital catalana amb cel molt gris, fred intens i pluges que poden caure en qualsevol moment del dia. La neu pot aparèixer a la muntanya de Collserola i a molts punts de la demarcació.

El temps a Tarragona

Dia també de molts núvols, fred de ple hivern i ruixats sobretot a partir del migdia, potser amb alguna tempesta puntual. Neu a tan sols 500 metres a les zones interiors i de muntanya de la demarcació.

El temps a Girona

Ambient molt fred, gris i plujós a la ciutat de Girona dijous, sense descartar alguna calabruixada. La cota de neu a tota la zona serà d’entre 400 i 600 metres, però es pot veure nevar per sota. A la tarda s’obriran més clarianes.

El temps a Lleida

Molt fred per l’època a la ciutat de Lleida aquest dijous, amb força núvols i l’arribada de ruixats dispersos i en conjunt feble. Es pot veure nevar puntualment per sota dels 400 metres a la zona.

El temps a Sabadell

Pel que fa a la co-capital del Vallès Occidental, el temps també vindrà marcat pel fred de cru hivern, cel gris i ruixats al llarg del dia, amb neu que es veurà a les cotes mitjanes i altes de prop de la ciutat.

El temps a Terrassa

Finalment, a l’altra co-capital vallesana també tindrem un dijous de cru hivern amb fred intens, molts núvols i precipitacions en qualsevol moment del dia. La cota de neu serà molt baixa i no es descarta que en moments de xàfec es vegi nevar als barris més elevats de forma anecdòtica.


Comentaris

envia el comentari