Imatge d'una sortida de sol a Verges, Baix Empordà

Arriba l’anticicló amb ambient tropical per l’època, però compte amb les boires: Temps a Catalunya dijous 30

El sol i la calma dominaran amb un contrast tèrmic cada cop més marcat. Migdies extraordinàriament suaus o càlids per les dates, excepte allà on no s’aixequin les boires

Les elevades temperatures que estem tenint aquestes últimes hores no donen treva aquest dijous, 30 de desembre. L’anticicló se’ns tira literalment al damunt i farà desaparèixer els xàfecs del Pirineu i el vent al sud. Això es traduirà amb sol con conjunt, però també amb boires cada cop més persistents a Ponent.

Pel que fa a l’ambient, serà pràcticament tropical per l’època, com si ens trobéssim a les Illes Canàries. Els migdies seran massa suaus o càlids per l’època amb moltes màximes d’entre 17º i 22º, veurem moltes mànigues de camisa o curtes. En canvi, l’anticicló permetrà que les nits siguin més fredes, sobretot en fondalades, amb contrast tèrmic cada cop més marcat.

On notarem més l’ascens de temperatures els dies vinents serà a les cotes altes del Pirineu, on arribarà l’aire en altura més càlid. L’excepció d’aquest ambient excepcional el trobarem a Ponent i vall de l’Ebre, on les boires cada cop més persistents deixaran dies grisos i freds.

A la resta estarem uns 10 graus per sobre de la mitjana i no es descarten alguns rècords. De fet, dimarts ja es va assolir el primer a Alcanar (Montsià), on els 24,9º de màxima mai s’havien assolit abans en un mes de desembre des que hi ha dades. Sembla que el pic d’aquesta situació el viurem al voltant de Cap d’Any, a l’espera de canvis la setmana vinent.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 30 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 30 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Temperatures fora de lloc

Pel que fa a les temperatures, l’arribada de l’anticicló provocarà alguns canvis. Primer de tot, arribarà molt aire càlid en altura que es notarà sobretot a les cotes altes del Pirineu. A la resta, les màximes quedaran més o menys semblants amb la majoria de valors entre els 17º i 22º.

En canvi, de nit baixaran més els termòmetres i notarem cada cop més contrast tèrmic entre la matinada i el dia i inversió tèrmica. A més, la presència cada cop més persistent de boires a Ponent i la vall de l’Ebre farà desplomar els termòmetres en aquests punts. Una situació típicament anticiclònica, però amb ambient tropical per l’època fora de les zones amb boira.

Anticicló amb sol i boires

Si ens fixem en l’estat del cel, el sol serà el clar protagonista amb tan sols algunes bandes de núvols alts i prims decoratives. De nou, es poden repetir diverses sortides i postes de sol rogenques, tot i que cada cop seran menys abundants i espectaculars. Desapareixen del tot els xàfecs i nuvolades de la cara nord del Pirineu i les ventades del sud de Catalunya.

Hi haurà boires matinals a zones de l’interior i del prelitoral, però seran especialment destacades a Ponent i la vall de l’Ebre. En aquestes zones començaran a ser cada cop més persistents i extenses. Això provocarà una reducció clara de la visibilitat i, sobretot, jornades grises i hivernals.

Cap d’Any càlid, però canvis a la vista

Si donem un cop d’ull als propers dies, sembla que el pic de l’anticicló càlid el tindrem al voltant de Cap d’Any. La nit serà de fred moderat i el primer dia de l’any i diumenge, de nou, de ‘calor’ atípica. Tot plegat sembla que anirà acabant la setmana vinent, quan un possible canvi de temps portaria un descens clar dels termòmetres i xàfecs.