Imatge d'un fort xàfec a Barcelona

No desapareixen els ruixats i més fresca amb temps molt canviant: Previsió a Catalunya dijous 30 de setembre

L’últim dia del mes es repetiran alguns xàfecs molt locals a la costa, prelitoral i nord-est. Calor frenada i cel canviant en una jornada pròpia de principis de tardor

El temps d’aquestes últimes hores ha estat marcat pels xàfecs que han caigut a punts de la costa, prelitoral i nord-est sobretot. Destaquen els entre 10 i 17 l/m² caiguts en alguns barris de Barcelona, 8 a Cunit o 5 a Torredembarra. Una situació de temps canviant i mogut que es mantindrà el dijous, 30 de setembre i últim dia del mes.

De nou, esperem que entre la matinada fins al migdia puguin aparèixer alguns xàfecs locals a la costa i prelitoral de Barcelona i Tarragona. Compte perquè podem repetir algun patac d’aigua puntual i passatger. A la tarda hi haurà nuvolades a punts de muntanya que poden deixar algun ruixat aïllat al nord-est o extrem sud.

Cel molt canviant en conjunt amb boires matinals a l’interior i més intervals de núvols a la costa i terç nord. Més sol persistent com més a Ponent i baixen una mica més les temperatures amb ambient fresc o poc càlid. Els dies vinents viurem nous canvis.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 30 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 30 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Es mantenen els xàfecs

Pel que fa a l’estat del cel, mantindrem una situació molt semblant a la del dimecres. Per tant, aquest últim dia del mes de setembre tindrem nous xàfecs locals a punts de la costa i prelitoral de Barcelona i Tarragona. Tindran lloc entre la matinada i el migdia i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) alerta que es pot repetir algun patac d’aigua: 

Mapa d'alertes per forts xàfecs a Catalunya el 30 de setembre del 2021
Mapa d'alertes per forts xàfecs aquest dijous | METEOCAT

Mantindrem els núvols baixos o boires matinals en aquests punts de la costa i prelitoral i fondalades interiors. El sol dominarà durant el matí a la resta amb bandes de núvols alts i prims.

De cara a la tarda, tornaran a créixer nuvolades a punts de muntanya que poden deixar alguns ruixats puntuals. Apareixeran a zones del quadrant nord-est i potser a l’extrem sud de Catalunya, potser a la resta del prelitoral. Cel molt canviant amb força sol fora de les nuvolades, sobretot com més a l’oest.

Ambient més fresc

Si ens fixem en les temperatures, encara baixaran una mica més en general. La majoria de màximes es mouran entre els 20º i 25º, més baixes al Pirineu i potser una mica més altes a la costa i Ponent. Ambient fresc o poc càlid típic d’aquestes dates i nits fresques en conjunt.

Pendents del temps dels propers dies

Els mapes no s’acaben de posar d’acord sobre el temps que acabarà fent els propers dies. Tot depèn de com ens acabi arribant un frontatlàntic molt més actiu i carregat d’aire fred en altura. Per ara, els models han rebaixat les precipitacions i entre dissabte i diumenge tan sols caurien alguns ruixats dispersos i locals.

Seria en l’inici de la setmana vinent quan els xàfecs serien més destacats. Una situació que haurem d’anar confirmant en properes previsions i que aniria acompanyada d’una muntanya russa de les temperatures.