Imatge d'una gebrada a plena tardor

Abrigueu-vos bé, venen nits de ple hivern i restes d’alguns xàfecs: Temps a Catalunya el dijous 4 de novembre

Les glaçades arribaran a força llocs, sobretot on no bufi el vent ni hi hagi intervals de núvols. Dijous encara quedaran restes d’alguns ruixats amb neu ben avall al Pirineu

L’hivern ja truca a la porta i el fred s’ha avançat més aviat del que tocaria aquestes últimes hores. De fet, el fred de nit encara s’accentuarà més a partir d’aquest dijous, 4 de novembre, amb glaçades que guanyaran terreny a l’interior. Tindrem nits de ple hivern i migdies massa frescos per les dates.

Tot plegat amb restes de ruixats en algunes comarques, tot i que no seran tan extensos com els del dimecres. Serà a la tarda quan poden caure alguns xàfecs dispersos a punts de la costa de Barcelona, Costa Brava, nord-est i Pirineu.

Al matí no seria impossible que algun ruixat fregués la costa. No es descarta alguna tempesta amb calamarsa a la tarda i la neu tornarà a caure ben avall al Pirineu, fins als 1.300 metres o per sota. El més destacat és que tocarà abrigar-se per sortir de casa si no volem quedar-nos garratibats.

Tot i aquestes nuvolades i algunes restes de núvols en conjunt, el sol dominarà a moltes comarques. A la cara nord del Pirineu pot nevar-hi a la tarda i farà vent de mestral i tramuntana a l’Ebre i Empordà. Ambient més aviat d’hivern sobretot de nit que es mantindrà els dies vinents, però ja pràcticament sense pluja.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 4 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 4 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Fred de ple hivern

Pel que fa a les temperatures, encara baixaran més de nit amb ambient de ple hivern,  moltes mínimes entre 1º i 6º, ben baixes per l’època. No obstant, al Pirineu, altres zones elevades i fondalades interiors i prelitorals poden baixar dels 0º amb glaçades. A la costa és on el fred serà més moderat amb valors de 6º a 11º.

De dia seguirem amb l’ambient fresc per l’època, però fred a zones elevades i a la meitat nord. La majoria de màximes se situaran entre els 13º i 18º, clarament més baixes al Pirineu i Prepirineu. Per tant, tocarà abrigar-se de valent si sortim d’hora al matí, mentre que al migdia tampoc ens sobrarà molta roba.

Restes de xàfecs

Si ens fixem en l’estat del cel, quedaran restes de ruixats en algunes comarques, tot i que perdran extensió. Al matí no es descarten alguns xàfecs fregant la costa de Barcelona i sud de la Costa Brava. Serà a la tarda quan tornarem a tenir alguns ruixats o tamborinades en aquests mateixos punts, nord-est i Pirineu.

No es descarta alguna tempesta localment forta i acompanyada de calamarsa. Fora d’aquestes zones el sol dominarà més que els núvols, mentre que la neu tornarà a quedar molt avall, a 1.300 metres o per sota. El mestral i la tramuntana seguiran bufant a l’Ebre i a l’Empordà.

La TºC remuntarà poc

Pel que fa als dies vinents, el fred seguirà ben viu de nit, mentre que al migdia les temperatures remuntaran tan sols una mica. Un ambient de fred atípic acompanyat de força sol en conjunt i calma. Tot i això, podrà anar nevant de forma intermitent a la cara nord del Pirineu.

Dies enrere semblava que el cap de setmana podríem rebre la visita d’una borrasca mediterrània amb pluja. No obstant, els mapes cada cop es posen més d’acord amb què tindrem uns dies de molta calma sense que el vent desaparegui. Haurem d’anar seguint aquesta situació, ja que la podríem rebre pluja en dies posteriors.