Imatge d'una sortida de sol entre núvols a Calella de Palafrugell

Restes d’inestabilitat fins dijous abans de la nova i potent calorada

Les nuvolades i el vent del nord es mantindran en algunes comarques, però divendres desapareixeran. Les TºC es dispararan el cap de setmana amb fins a 40ºC

Aquest estiu ha començat molt abans del previst i sembla que se’ns farà molt llarg, sobretot per la potent calor. I és que una nova calorada ja treu el cap a Catalunya amb valors totalment fora de lloc i ambient de canícula. Això passarà el cap de setmana, quan els termòmetres es dispararan i podran assolir els 40ºC a Ponent.

Tot plegat amb més nits tropicals al sud i la costa, xafogor al litoral i màximes rondant els 35º a l’interior i prelitoral. En definitiva, un ambient més propi de plena canícula que no pas de mitjans de juny en un final de primavera de rècord. Abans, però, mantindrem petits canvis amb una calor més moderada i nuvolades.

En aquest sentit, el dijous 9 de juny estarà marcat pel vent de mestral i tramuntana al sud i l’Empordà, localment intens. La ventada serà reescalfada a la costa de Tarragona i de l’Ebre, on la calor serà sobtada de forma transitòria. Valor semblants o lleugerament més baixos a la resta.

Creuaran alguns núvols alts i prims arreu, núvols baixos a la costa central i noves nuvolades de tarda a punts de muntanya. Tot i que no es descarta algun ruixat entre Barcelona i Girona, seran menys probables que dimecres. Serà l’última jornada amb un temps lleugerament mogut abans de més calma y molta més calor.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 9 de juny del 2022
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 9 de juny del 2022
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Temps encara una mica mogut

Pel que fa a l’estat del cel, mantindrem algunes bandes de núvols puntuals arreu del territori. Poca cosa, però amb restes de núvols baixos a la costa central i nuvolades de tarda a punts de muntanya. Tornarem a tenir una tarda més variable entre Barcelona, Girona i el Pirineu, però amb poc risc de ruixats i sense les tronades de divendres.

A l’espera de la forta calorada

Si ens fixem en les temperatures, es mantindran frenades en conjunt amb un ambient d’estiu moderat. L’excepció la trobarem a la Costa Daurada i de l’Ebre on es dispararan pel vent reescalfat, màximes de 30º a 35º aquí. A la resta, molts valors de 26º a 33º sense extrems, però amb valors més propis d’estiu que no pas de mitjans de juny.

Tot plegat serà el preludi de la forta i nova calorada que ja treu el cap i que tornarà a afectar Catalunya. Divendres baixaran els termòmetres a la costa sud, però ja pujaran a la resta, a l’espera d’un cap de setmana de canícula. El pic tòrrid podria ser entre diumenge i dilluns, amb fins a 40ºC a Ponent i al voltant de 35º al prelitoral i interior.

Tot plegat amb més nits tropicals a la costa i al sud, així com més xafogor al litoral i prelitoral. Un ambient que ens tornarà a portar aires de juliol o agost quan encara som a la primavera. Haurem de veure fins quan durarà aquesta situació i fins a on arriben els termòmetres.