Imatge d'una sortida de sol entre núvols a Sant Quintí de Mediona

Arriba el pic de l’estiuet, però acabarà de cop aquesta mateixa setmana: Temps Catalunya dimarts 19 d'octubre

Les TºC pujaran fins a mitjans de setmana, sobretot de nit, però ja es veu un nou embat de la tardor ben aviat amb clatellada, alguns xàfecs i neu al Pirineu

Les temperatures han arrencat una escalada aquest dilluns que tindrà continuïtat de cara al dimarts, 19 d’octubre. De fet, estem enmig d’un estiuet que tocarà sostre a mitjans de setmana amb temperatures altes per l’època. La majoria de màximes es mouran entre els 23º i 26º, però també serà notícia que les nits seran massa suaus per les dates.

L’augment de les mínimes serà destacat arreu els dies vinents i, fins i tot, no es descarta recuperar les nits tropicals. Això passarà en alguns punts concrets de la costa, especialment de l’àrea de Barcelona. El vent del sud reescalfat provocarà aquest augment, amb alguna ràfega localment forta al sud de la Costa Brava.

Tot plegat sense grans canvis al cel, ja que seguirem amb molta calma i força sol, boires i alguns núvols baixos costaners. El temps pot canviar de cop a partir de dijous i, sobretot, tot el segon tram de la setmana. Si els mapes no canvien, les temperatures cauran amb valors de tardor o per sota de la mitjana amb nous xàfecs i neu al Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 19 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 19 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

Encara més calor al migdia

Pel que fa a les temperatures, encara pujaran més aquest dimarts. La nit serà més suau, especialment a prop de la costa, on hi haurà mínimes d’entre 15º i 20º. A la resta quedaran més curts, amb fred al Pirineu, Prepirineu i zones properes, però valors igualment poc baixos.

Tan sols a punts de la serralada pirinenca pot glaçar tímidament, mentre que a l’interior ens mourem entre els 12º i 16º. Al migdia també pujaran les temperatures i, fins i tot, l’ambient serà càlid amb estiuet marcat. Moltes màximes es mouran entre els 23º i 26º, les més baixes a la costa i Pirineu i les més altes a l’interior i nord-est.

El vent reescalfat de garbí farà disparar els termòmetres al prelitoral de Girona i sud de la Costa Brava. Ambient totalment atípic per les dates, tot i que sense extrems.

Pocs canvis al cel

Si ens fixem en l’estat del cel, patirem pocs canvis aquest dimarts. D’aquesta manera, el sol seguirà dominant amb el permís de boires matinals, alguns núvols baixos al litoral i bandes de núvols alts i prims. Els més destacats seran els costaners, que poden deixar alguna gota o plugim despistats al matí.

Els núvols baixos del litoral tindran més presència especialment a la Costa Daurada. Un temps poc definit que mantindrà la calma en conjunt. Més sol com més a Ponent i Pirineu i compte amb el vent de garbí  localment fort a la tarda al sud de la Costa Brava.

Canvis importants a la vista

De cara als dies vinents, l’estiu es mantindrà dimecres arreu i dijous tocarà sostre al sud de Catalunya. No obstant, el mateix dijous ja arribaran canvis a la resta en forma de menys calor i alguns ruixats que, fins divendres, afectaran diverses comarques. La neu pot reaparèixer a les cotes altes del Pirineu i el cap de setmana serà clarament més de tardor.