Imatge d'un fort temporal de mar a València

Previsió Catalunya: Arriba la pitjor part de l'excepcional Glòria

Les ventades de llevant seran molt fortesa amb onades gegants a la costa i pluges que seran molt abundants fins dimecres. Nevada excepcional al Pirineu de Girona

Ja tenim al damunt la forta llevantada que promet ser històrica amb registres molt importants que, en alguns casos, podrien ser de rècord. No se salvarà cap racó de Catalunya i tant la pluja com el vent, les onades o la neu al Pirineu de Girona poden ser de rècord en alguns casos amb situació perillosa a moltes comarques.

La borrasca Glòria ja ha causat milers d’incidències a Catalunya i els primers ferits entre diumenge i dilluns pel vent, però aquest dimarts, 21 de gener, ens arriba la pitjor part que s’allargarà fins dimecres.  En aquest sentit, Protecció Civil manté activades les  alertes dels plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT.

La neu puja de cota, però serà molt abundant

La nevada que ha deixat neu fins a 200 metres a l’Ebre aquest dilluns anirà pujant de cota amb el pas de les hores, tot i que encara de nit pot nevar pel damunt dels 500 metres al Montseny, Serra Transversal o als Ports, així com al Pirineu i Prepirineu i altres zones elevades del territori amb algunes incidències, especialment a les carreteres. No obstant, la neu s’acabarà concentrant aquest dimarts al Pirineu, on anirà pujant de cota fins més enllà dels 1.200 metres. Igualment, el Montseny seguirà rebent molta neu a la part alta.

Atenció perquè la zona on més precipitacions s’esperen és, precisament, l’interior de Girona. Per tant, la nevada serà molt abundant a tot el Pirineu gironí, amb registres que poden ser excepcionals  a les cotes altes del Ripollès en tot l’episodi. Per exemple, a Vallter es poden acumular fins a 2 metres de neu nova, puntualment més. Unes dades que, si s’acaben complint, serien històriques i de rècord. 

No intenteu anar a veure neu aquest dimarts a la muntanya perquè serà molt perillós amb risc elevat d’allaus. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta vermella per nevades que poden deixar dimarts més de 50 centímetres de neu nova a partir de 1.400 metres als Ports i al Ripollès, mentre que les alertes grogues i taronges s’estenen per més comarques.

Mapa d'alertes per fortes nevades el dimarts 21 de gener del 2020
Mapa d'alertes per fortes nevades aquest dimarts | Meteocat

Pluges d’entre 100 i 300 l/m²

Les pluges aniran a més ja de nit i aquest dimarts escombraran tot el territori, amb les més abundants al litoral, prelitoral, comarques de Girona i nord de Barcelona. Estem parlant que només dimarts es poden acumular més de 100 l/m² en aquestes àrees, i en tot l’episodi zones de Girona i Barcelona poden superar els 200 l/m² i apropar-se als 300 localment. 

Per tant, molta precaució amb rius i rieres, especialment a Girona i Barcelona, ja que la neu que es desfaci per la pujada de la cota es barrejarà amb la pluja molt abundant, cosa que pot fer créixer molt els cabals. El SMC ha activat alertes per acumulacions de més de 100 l/m².

Mapa d'alertes per pluges de més de 100 l/m² el dimarts 21 de gener del 2020
Mapa d'alertes per pluges de 100 l/m² o més a Catalunya aquest dimarts | Meteocat

Vent fort i temporal duríssim de mar

Pel que fa al vent, bufarà de llevant (est) a tot Catalunya durant el dimarts i ho farà amb molta força, especialment al litoral, prelitoral i zones elevades. La majoria de ràfegues es mouran entre els 60 i 80 km/h durant tota la jornada, sovint de forma sostinguda. No obstant, a punts de muntanya propers a la costa se superaran aquestes xifres. Per tant, es poden tornar a repetir els milers d’incidències de les últimes hores amb molts danys materials i personals. El SMC té alertes activades per fortes ventades a tot el territori: 

Mapa d'alertes per vent fort el dimarts 21 de gener del 2020
Mapa d'alertes per fort vent aquest dimarts | Meteocat

Pel que fa al mar, aquest vent de llevant molt fort arrencarà onades gegants que poden ser d’entre 4 i 7 metres a molts punts de la costa, però localment se superaran aquests registres i, en alguns casos, es poden assolir o superar els 9 metres. Una situació excepcional que pot deixar dades de rècord en alguns punts.  No us apropeu al mar en cap cas, la situació és extremadament perillosa. El SMC ha activat l’alerta vermella a tot el litoral. 

Per què pot ser històric aquest temporal?

L’excepcionalitat del temporal es deu al fet que feia temps que no teníem una llevantada tan important. Els vents arrenquen de molt mar endins cap a casa nostra amb molta força, cosa que fa que les onades tinguin més recorregut per créixer i poden assolir altures enormes insòlites a les nostres costes. A més, la pluja serà molt abundant sense excepció, i la nevada al Pirineu de Girona pot deixar fins a 2 metres de neu, fet totalment fora de lloc en aquesta zona. 

Si a tot plegat li sumem el fet que ens trobem en ple gener, és a dir, un mes típicament anticiclònic sense grans temporals  fora del Pirineu, l’excepcionalitat encara és més important, ja que, inclús tenint lloc a la primavera o a la tardor (quan són més freqüents aquests fenòmens), la situació seria força espectacular.

Dimecres encara plourà, però l’aigua ja anirà a la baixa al sud i Ponent i el vent també afluixarà clarament. No serà fins a partir de dijous que la situació començarà a normalitzar-se, moment a partir del qual es podrà fer balanç del temporal i saber si, com marquen les previsions, ha estat històric i de rècords.

El temps a Barcelona

La pluja serà la gran protagonista de la jornada amb fort vent de llevant i onades molt grans a totes les platges. Situació molt complicada a la capital catalana tota la jornada amb pluges que superaran els 100 l/m² en tot l’episodi.

El temps a Tarragona

El temps també estarà molt complicat a totes les comarques de Tarragona amb pluges que arribaran arreu i neu que ja pujarà de cota als Ports. Temporal de llevant amb fort vent i molt mala mar.

El temps a Girona

Les pluges poden ser excepcionals a les comarques de Girona al llarg de tot el temporal, podent arribar a acumular més de 200 l/m², inclús 300, a diverses zones. Nevada excepcional al Pirineu gironí i duríssim temporal de mar a la Costa Brava.

El temps a Lleida

La capital lleidatana tampoc se salva del temporal i, si bé no s’esperen els registres d’altres punts del territori, la pluja hi serà ben present amb alerta per vent. Dimecres millorarà la situació, sobretot a la tarda.

El temps a Sabadell

La co-capital del Vallès Occidental viurà una jornada passada per aigua amb fort vent i un temps molt poc recomanable per sortir al carrer. Fins dimecres, se superaran els 100 l/m² amb molta probabilitat.

El temps a Terrassa

Situació també molt excepcional a Terrassa aquest dimarts amb pluja abundant que fins dimecres superarà els 100 l/m² i fort vent. Fins dijous no millorarà la situació, tot i que dimecres el temporal anirà a la baixa.