Imatge d'una sortida de sol a Verges, Baix Empordà

Adeu als abrics: ‘Calor’ extraordinària aquesta setmana de Cap d’Any: Temps a Catalunya el dimarts 28

Els termòmetres superaran els 20º a molts punts i no es descarten alguns rècords. El dimarts de Sants Innocents encara tindrem ventades al sud i centre i ruixats al Pirineu

El temps d’aquestes últimes hores ha estat marcat pel vent de l’oest localment fort i sobretot reescalfat. Això ha provocat una clara pujada de temperatures, especialment a la costa, prelitoral, Ponent i vall de l’Ebre. Un ambient totalment atípic per l’època que es mantindrà i anirà a més els dies vinents.

En aquest sentit, les temperatures tocaran sostre per Cap d’Any amb un panorama extraordinàriament càlid per les dates. No es descarta assolir algun rècord de calor en un mes de desembre, però això no se sabrà fins al balanç final. Estem parlant que gran part de Catalunya es mourà aquesta setmana amb màximes d’entre 17º i 22º, localment més altes al litoral i sud.

L’excepció serà el pla de Lleida i la vall de l’Ebre, on l’arribada de l’anticicló a partir de dimecres farà reaparèixer les boires. En aquests punts l’ambient serà hivernal i gris, ben diferent de la resta de Catalunya on farà sol i calor per l’època. Tindrem una setmana de Cap d’Any més de principis de primavera amb algunes mànigues curtes.

Fins llavors, l’ambient primaveral encara anirà acompanyat de ventades de ponent localment fortes dimarts, 28 de desembre i Sants Innocents. El vent es deixarà sentir a tota la meitat sud, Ponent i zones elevades de la Catalunya Central. També creuaran moltes bandes de núvols amb cel canviant i nous xàfecs a la cara nord del Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 28 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 28 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

Últimes fuetades de vent i xàfecs

Pel que fa a l’estat del cel, creuaran moltes bandes de núvols alts i mitjans que, a estones, enterboliran o deixaran el sol mig tapat. Els més destacables els trobarem a punts del litoral, prelitoral i nord-est. Però sobretot hi haurà més núvols a la cara nord del Pirineu, on s’esperen xàfecs durant tota la jornada.

Més enllà dels núvols i xàfecs, el vent seguirà sent el protagonista a moltes comarques. En aquest sentit la ponentada reescalfada es deixarà sentir encara a tota la meitat sud, Ponent i zones elevades de la Catalunya Central. Es repetiran ràfegues localment fortes, especialment entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Seran les últimes fuetades d’inestabilitat abans de l’arribada d’un anticicló que serà ben ferm els dies vinents.

Temperatures massa altes

Si ens fixem en les temperatures, es mantindran semblants i repetirem un ambient atípicament càlid per les dates. Fins i tot pujaran encara més els termòmetres a les comarques de Girona i al Pirineu. La majoria de màximes es mouran entre els 15º i 20º, més baixes a punts del Pirineu i Prepirineu.

Cap d’Any amb calor atípica

De cara als dies vinents, la gran notícia serà la temperatura, ja que s’enfilarà encara més. L’arribada de l’anticicló farà entrar una massa d’aire molt més càlid que mantindrà o dispararà més els termòmetres. Un ambient pràcticament primaveral a ple hivern i Nadal que tocarà sostre pels volts de Cap d’Any.

Esperem temperatures d’entre 17º i 22º de màxima a molts punts, fins i tot més altes a zones properes a la costa o del sud. Una sensació totalment extraordinària per l’època que haurem de veure si deixa alguns rècords. L’altra cara de la moneda serà Ponent i la vall de l’Ebre, on les boires persistents tornaran amb fred i dies grisos.