Imatge d'una sortida de sol a Verges, Baix Empordà

Última fuetada de calor atípica abans de canvis hivernals per Reis: Temps a Catalunya el dimarts 4 de gener

Les TºC es dispararan dimarts de forma transitòria, però un front polar ja portarà els primers canvis. Dimecres arribaran xàfecs i els Reis ens retornaran l’ambient hivernal de cop

Traca final d’aquesta calorada atípica per l’època i històrica que hem tingut els darrers dies a Catalunya. Segons el balanç final del Meteocat, 40 de les seves 153 estacions han batut rècords de calor en un mes de desembre. Una situació pràcticament tropical que revifarà de forma transitòria aquest dimarts, 4 de gener, però amb clatellada a la vista per Reis.

El vent aponentat dispararà les temperatures especialment al litoral i prelitoral amb moltes màximes de 17º a 22º. També pujaran els termòmetres a Ponent, on les boires encara es debilitaran més i es tornaran a desfer al migdia. Boires i núvols baixos matinals a molts punts, també a la costa, i sol amb núvols prims durant gran part del dia.

A partir de la tarda, s’anirà apropant un front polar que farà augmentar els núvols per l’oest i el Pirineu. A últimes hores arribaran xàfecs per la meitat occidental de Catalunya i sobretot a la cara nord del Pirineu amb descens tèrmic. La cota de neu baixarà dels 1800 als 1200 metres al final de la jornada, però l’endemà caurà per sota dels 1000.

El vent de mestral començarà a bufar a partir del vespre al sud de Tarragona. Dimecres a la matinada i matí pot ploure a pràcticament qualsevol punt, amb més probabilitat al Pirineu i a prop de la costa. No es descarta algun fort patac d’aigua entre la costa de Barcelona i Tarragona.

Afortunadament, aquestes primeres precipitacions del 2022 marxaran i les cavalcades se salvaran en conjunt. Però la patacada dels termòmetres serà important entre la tarda de dimecres i dijous amb vent de mestral i tramuntana. De fet, el dia de Reis serà clarament més fred i hivernal amb força sol, sense pluja ni neu, però encara amb restes de vent.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 4 de gener del 2022
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 4 de gener del 2022
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

Repunt transitori de la calor

Pel que fa a les temperatures, encara es mantindrà la inversió tèrmica matinal amb fred a les fondalades. La novetat serà que al migdia, a causa del vent de ponent reescalfat, els termòmetres es dispararan de nou de forma transitòria. L’ascens més clar el viurem al litoral, prelitoral i Ponent amb la majoria de màximes entre els 17º i 22º.

Un ambient primaveral que serà la traca final abans dels forts canvis en les temperatures. De fet, al Pirineu ja començarem a notar una refrescada amb més fred al llarg de la jornada. La baixada acumulada a la serralada pot arribar a ser de 15 graus o més entre una situació i una altra.

Temps cada cop més mogut

Si ens fixem en l’estat del cel, ens tornarem a llevar amb boires i núvols baixos a molts punts. No obstant, les boires es tornaran a aixecar, fins i tot amb més ganes, a Ponent, en una jornada de sol i molts núvols prims. A partir de la tarda, els núvols aniran a més per l’oest i el Pirineu a causa de l’apropament d’un front atlàntic.

Serà a últimes hores de la jornada quan arribaran xàfecs per aquests punts, sobretot a la cara nord del Pirineu. La cota de neu anirà caient inicialment als 1800 metres i al vespre a 1200. El vent anirà firant a mestral i a últimes hores es deixarà sentir a les Terres de l’Ebre i zones properes.

Els Reis ens retornaran l’hivern

Els xàfecs podran arribar a qualsevol punt durant la matinada i matí de dimecres. Els més destacats cauran a la cara nord del Pirineu i entre la costa de Barcelona i la de Girona sense descartar algun aiguat local. La cota de neu es desplomarà per sota dels 1000 metres a la zona pirinenca.

Tot plegat serà història a la tarda i esperem una cavalcada de Reis sense precipitacions però clarament amb més fred. El vent de mestral es deixarà notar a les comarques de Tarragona i zones properes, així com la tramuntana a L’Empordà. El dia de Reis serà hivernal sense ni de bon tros extrems, sense pluja i restes de vent.