Imatge d'un cel rogent a Collserola

Compte amb els refredats, les jaquetes del matí ens faran nosa al migdia: Temps Catalunya dimarts 5 d’octubre

A primeres hores farà fred atípic, però al centre de la jornada viurem un nou canvi d’ambient pel vent de ponent reescalfat

El canvi de temps d’aquestes últimes hores ha estat una gran i última clatellada a l’estiu. L’ambient de tardor s’ha apoderat i les pluges han regat fins dilluns al matí gran part de Catalunya. De cara al dimarts, 5 d’octubre, ja no plourà més, però compte perquè tindrem un matí força fred per l’època.

No obstant, les jaquetes de primeres hores ens faran nosa al migdia. I és que el vent de ponent reescalfat farà pujar els termòmetres, especialment a la costa i al nord-est. Un ambient més suau o una mica càlid al centre del dia que contrastarà molt amb el fred  matinal, compte amb els refredats.

Tot plegat acompanyat de sol enterbolit per núvols alts i prims i també hi haurà algunes nuvolades de tarda que poden deixar ruixats locals al Pirineu tan sols. A més del vent de ponent que pot ser localment intens a Ponent i sud, manxarà la tramuntana a l’Empordà. Tot i alguns canvis en les temperatures, la tardor s’ha instal·lat definitivament a Catalunya.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 5 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 5 d'octubre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

Venen dies de refredats

Pel que fa a les temperatures, tindrem un marcat contrasttèrmic entre el dia i la nit. La matinada i primeres hores encara seran més fredes amb ambient atípic d’avançada tardor. Tocarà abrigar-se si sortim d’hora de casa, ja que les mínimes es mouran entre els 5º i 10º a l’interior i per sota dels 15º a gran part de la costa.

No obstant, aquest dimarts entra el vent de ponent reescalfat que farà disparar els termòmetres al migdia. La pujada més clara la viurem a la costa i al nord-est, on l’ascens pot ser localment de fins a 5 graus o més. La majoria de màximes es mouran entre els 22º i 26º, més baixes al Pirineu i localment més altes al sud.

D’aquesta manera, haurem d’anar amb compte amb els refredats, ja que el contrast tèrmic entre el dia i la nit serà molt marcat. Les jaquetes del matí ens faran nosa al centre de la jornada.

Temps força tranquil

Si ens fixem en l’estat del cel, ja no s’esperen pluges com les que hem tingut aquestes últimes hores. El sol es combinarà i quedarà entelat per bandes de núvols alts i prims. En alguns moments, els núvols poden ser localment més abundants, mentre que a la tarda creixeran nuvolades.

No obstant, tan sols esperem alguns ruixats de tarda locals al Pirineu. El vent de ponent es deixarà sentir en general amb algunes ràfegues més notòries a Ponent i comarques de Tarragona. La tramuntana també es deixarà sentir al nord de l’Empordà, especialment a la tarda.  

Ambient de tardor, però sense gaire aigua a la vista

Si donem un cop d’ull als propers dies, seguirem amb ambient de tardor arreu. De fet, els termòmetres es quedaran per sota de la mitjana uns quants dies, especialment de nit, quan farà fresca o fred en conjunt. No es veuen noves pluges generals a la vista, tot i que dimecres poden reaparèixer alguns ruixats locals a prop de mar.