Imatge d'una nevada als Ports

Alerta per l’arribada d’un nou front de neu, vent i fred: Temps a Catalunya el dimecres 1 de desembre del 2021

Els primers canvis coincidiran amb l’arrencada de l’últim mes del 2021. La cota de neu tornarà a caure per sota dels 1000 metres al Pirineu

El temps tan tranquil de les últimes hores té les hores comptades i ja treu el cap un nou front. Els nous canvis arribaran coincidint amb aquest dimecres, primer dia de desembre, i aniran a més de cara al dijous. De moment ja tindrem precipitacions a partir del migdia a la cara nord pirinenca amb una cota que anirà baixant dels 1600 als 1100 m.

A més, els intervals de núvols aniran a més i, localment, quedarà el cel cobert a diverses comarques. S’esperen alguns xàfecs dispersos a la tarda i, en conjunt, febles, especialment al nord-est, Pirineu, Prepirineu i meitat oest de Catalunya. El vent de ponent es reforçarà al centre i sud del territori i les temperatures encara es mantindran semblants o baixaran tan sols una mica.

Es repetiran núvols baixos i boires matinals a molts punts de l’interior, sobretot a la Depressió Central on poden durar fins al migdia. Dijous la nevada anirà a més a la cara nord amb una cota que baixarà una altra vegada per sota dels 1000 o 800 metres. Les temperatures baixaran més i farà fredhivernal arreu amb fort vent al sud i a l’Empordà.

Mapa de previsió a Catalunya el matí de l'1 de desembre del 2021
Mapa de previsió a Catalunya dimecres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda de l'1 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimecres a la tarda | Catalunya Méteo

Arriben nous canvis

Pel que fa a l’estat del cel, l’apropament del front atlàntic farà augmentar la nuvolositat al llarg del dia arreu. Les precipitacions reapareixeran a partir del migdia a la cara nord pirinenca amb una cota de neu que anirà baixant dels 1600 als 1100 metres. Una situació que anirà a més amb el pas de les hores.

A la tarda arribaran alguns ruixats dispersos, febles i passatgers que poden aparèixer a qualsevol lloc. No obstant, seran més probables al Pirineu, Prepirineu, nord-est i meitat oest de Catalunya. Una situació que serà poc important i que deixarà quantitats ben minses de precipitació.

L’altra notícia del dia serà el reforçament del vent, que començarà bufant de component oest. Es notarà a punts del centre i sud del territori amb cops moderats i, localment, algun de fort. Al matí es repetiran boires i núvols baixos extensos a molts punts interiors, especialment a la Depressió Central.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat les primeres alertes per fort vent en algunes comarques:  

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya l'1 de desembre del 2021
Mapa d'alertes per fort vent aquest dimecres | METEOCAT

Temperatures encara semblants

Si ens fixem en les temperatures, encara es mantindran força semblants, tant de dia com de nit. No obstant, ja poden baixar tan sols una mica les màximes, especialment a la cara nord del Pirineu. La majoria de valors més elevats es mouran entre els 11º i 16º, més baixes al Pirineu, Prepirineu i Depressió Central.

De nit seguirà fent fredhivernal amb glaçades a diversos punts de l’interior i del prelitoral. Contrasttèrmic moderat entre el dia i la nit.

Més canvis de cara a dijous

De cara al dijous, aquests canvis s’accentuaran i tindrem nevada general a la cara nord del Pirineu. També pot saltar de forma intermitent a la sud, amb una cota de neu que, puntualment, pot baixar dels 800 metres.  Tot plegat amb forta ventada de mestral al sud, tramuntana intensa a l’Empordà i fredhivernal que anirà a més.