Imatge d'un dia de pluja a Barcelona

Alerta per pluja, fortes tempestes i vent a diverses comarques: Temps a Catalunya el dimecres 20 d’abril

El temps es complica encara més aquest dimecres amb l’arribada d’una DANA. Una situació moguda que també alterarà el mar i que no farà net els dies vinents

El temps es complica de valent després de la treva i estiuet d’aquesta Setmana Santa passada. L’arribada d’una DANA ja ha provocat els primers canvis dimarts amb més núvols i els primers ruixats en alguns punts. Però serà aquest dimecres, 20 d’abril, quan esperem el plat fort amb xàfecs o tempestes localment forts a diverses comarques.

Entre el vespre de dimarts i la matinada de dimecres, les pluges afectaran les comarques de l’oest, Pirineu i Prepirineu. Algunes acumulacions poden ser destacades a la cara sud pirinenca, però després hi haurà una treva. Dimecres ens llevarem amb intervals de núvols arreu, més compactes al sud i oest, i alguns ruixats dispersos.

Serà a partir de la tarda quan el vent d’entre llevant i gregal es reforçarà amb cops forts i entraran pluges des del mar. Les més importants les esperem a les comarques de Tarragona, sobretot a l’Ebre, així com a l’interior del nord-est. No obstant, pot ploure a qualsevol punt, sobretot al litoral, prelitoral, Catalunya Central, Pirineu i Prepirineu.

Alguns mapes donen tempestes fortes a l’àrea de Barcelona la matinada de dijous, situació que haurem d’anar confirmant. Tot plegat amb baixada de temperatures, ventades a la costa, i prelitoral sobretot i temporal marítim. En aquest sentit, el Meteocat té alertes activades a diverses comarques per pluja forta, acumulacions de 100 l/m² al sud, fort vent i mala mar.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 20 d'abril del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 20 d'abril del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres a la tarda | Catalunya Méteo

El temps es complica

Pel que fa a l’estat del cel, els núvols seran abundants arreu i les pluges cauran entre la nit i matinada a diversos punts. Concretament, esperem precipitacions i alguna tempesta local i forta a les comarques de l’oest, Pirineu i Prepirineu. En aquesta última zona és on les acumulacions poden ser més destacades.

A la resta no es descarten ruixats, però més aïllats i dispersos en principi, a l’espera d’una treva matinal. Esperem un matí amb força núvols tot i clarianes al nord-est i algun ruixat dispers, més probables entre la Catalunya Central i Pirineu. Serà a partir de la tarda quan el vent de llevant i gregal es reforçarà i es començarà a embolicar el temps.

Les pluges guanyaran terreny i aniran a més a partir de llavors i afectaran principalment les comarques de Tarragona, sobretot l’Ebre. També l’interior de la zona nord-est de Catalunya pot rebre una bona tongada d’aigua. Atenció perquè algunes precipitacions poden ser localment abundants, sobretot del sud, amb algunes fortes tempestes.

A la resta també hi pot ploure a partir de llavors, sobretot al litoral, prelitoral, Catalunya Central, Prepirineu i Pirineu. No es descarta que a últimes hores es formin fortes tempestes a l’àrea de Barcelona, extrem encara per confirmar. Tot plegat amb fort vent com més a la costa i temporal marítim.

Temperatures avall

Si ens fixem en les temperatures, baixaran en general, especialment a les zones més plujoses del sud, nord-est i Pirineu. A la resta baixaran una mica o es mantindran semblants, amb ambient fresc per l’època. La majoria de màximes es mouran entre els 15º i 20º, amb fredor accentuada pel vent a la tarda.

Més moviment a la vista

Dijous seguirem amb xàfecs que, de matinada i matí, poden ser intensos i abundants al litoral i prelitoral. A la tarda aniran quedant restringits al nord-est i amainant a la resta, a l’espera d’un divendres més tranquil. Entre divendres vespre i dissabte podríem tenir una tongada de pluges generals que, malauradament, coincidiria amb la diada de Sant Jordi.