Imatge d'un arc de Sant Martí a Montserrat

Les tempestes guanyen terreny a l'espera de menys calor i xafogor per Sant Joan

Alguns xàfecs tornaran a ser forts aquest dimecres. Els termòmetres es normalitzaran de cara a la revetlla i el pont coincidint amb els primers dies d’estiu

L’estiu ha arribat oficialment aquest dimarts, tot i que sembla que porti amb nosaltres més d’un mes. La nova estació començarà amb un descens dels termòmetres de cara sobretot a Sant Joan. Per tant, la segona meitat de la setmana serà amb menys calor i xafogor, si més no amb valors més normals per l’època.

De fet, aquest descens ja es notarà a tot l’interior de Catalunya aquest dimecres, 22 de juny, localment destacat. En canvi, el vent del sud bufarà amb ganes a partir del migdia i serà localment fort en zones elevades i de la Costa Brava.

Serà en aquesta àrea nord-est on el vent bufarà reescalfat i farà pujar transitòriament els termòmetres. La baixada tèrmica de l’interior pràcticament no es notarà a la costa, on seguirà fent xafogor. La majoria de màximes es mouran entre els 26º i 31º a tot Catalunya, més baixes al Pirineu.

Tot plegat amb un temps mogut, tot i que encara amb moltes incerteses malgrat que faltin poques hores. Les fortes tempestes ja han deixat autèntics estralls amb fort vent i arbres i branques caiguts a Ponent dimarts. Una situació violenta que s'ha repetit en diverses comarques de l'interior, sobretot a l'oest, i que haurem de veure on es repeteix dimecres. 

Durant la nit i matinada de dimarts a dimecres poden caure xàfecs dispersos a qualsevol punt, localment intensos i amb tempesta a l’oest de nou. Estem molt pendents de què passarà dimecres, ja que diversos mapes donen una tongada de xàfecs i tempestes al litoral i prelitoral, sobretot de Barcelona.

Una situació encara molt incerta que haurem d’anar seguint per si s’acaba produint, tot i que no tots els mapes ho contemplen. Tot dependrà de com acaba sent el xoc entre la inestabilitat i l’ambient tan càlid acumulat dels darrers dies, molta incertesa. Si això passés, aniria molt bé per a refrescar l’ambient i remullar una mica els boscos i camps després de la forta onada de calor.

El que sí que està clar és que les temperatures baixaran de cara al pont de Sant Joan amb ambient més normal per l’època. Fins i tot les nits podrien ser massa fresques al Pirineu i punts de l’interior amb necessitat de rebeques o jerseis. La calor i la xafogor es moderaran amb opcions d’alguns ruixats, tot i que els últims mapes rebaixen aquestes opcions.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 22 de juny del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 22 de juny del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres a la tarda | Catalunya Méteo

Pendents de possibles tempestes

Pel que fa a l’estat del cel, estem molt pendents de què acabarà passant dimecres amb el xoc entre la inestabilitat i la calor acumulada. Entre la nit i matinada de dimarts a dimecres poden caure ruixats a qualsevol punt, localment forts i amb tempestes a la meitat oest. Però totes les mirades estan posades a partir del matí de dimecres, quan podríem tenir una situació més complicada.

Molts mapes donen una tongada de ruixats i tempestes a punts del litoral i prelitoral i zones properes dimecres. Això podria provocar fins i tot algun aiguat, però insistim que aquest extrem no el donen, ni de bon tros, tots els mapes. Ho haurem d’anar seguint amb atenció, mentre que a la tarda es repetiran xàfecs a la meitat nord i extrem oest.

Temperatures cap avall

Si ens fixem en les temperatures, baixaran aquest dimecres a tot l’interior, localment de forma clara. El descens pràcticament no es notarà a la costa, on seguirà la xafogor, mentre que el vent del sud dispararà transitòriament els termòmetres al nord-est. Moltes màximes de 26º a 31º, més baixes al Pirineu.

Aquesta calor moderada es mantindrà els dies vinents i les temperatures baixaran més pel pont de Sant Joan. D’aquesta manera, els valors es normalitzaran amb menys calor i xafogor en conjunt, fins i tot nits fresques a l’interior. Una situació que contrastarà amb la de fa una setmana, quan ens trobàvem en plena onada de calor.