Imatge d'un llamp caient al Delta de l'Ebre

Alerta a diverses comarques per una nova tongada de xàfecs i tempestes: Temps a Catalunya dimecres 4 d’agost

Els ruixats poden caure localment amb força i acompanyats de calamarsa o pedra, però no afectaran tot Catalunya. Nou pas enrere de les TºC allà on hi hagi temps mogut

El temps es complicarà de cara a les properes hores a Catalunya. L’arribada d’un front atlàntic farà augmentar els núvols d’oest a est a partir del vespre de dimarts. Ja de matinada pot ploure amb ganes al Pirineu i Prepirineu de Lleida i caure algun ruixat feble a la resta de la meitat nord.

Dimecres, 4 d’agost, serà el dia més mogut de la setmana i ja a mig matí cauran els primers forts xàfecs. Unes precipitacions que guanyaran terreny fins a la tarda i vespre. Les zones on s’esperen aquests ruixats i tempestes son el Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central i comarques de Barcelona i Girona.

Hi ha alertes per alguna tempesta localment forta i acompanyada de calamarsa,pedra o ventades. Sembla que a Ponent, Terres de l’Ebre i part de Tarragona quedaran més al marge d’aquesta situació. No s’hi descarta algun ruixat, però el sol dominarà amb vent de mestral fins a primera hora de la tarda al sud.

Aquest vent reactivarà la temperatura amb més calor a la Costa Daurada i màximes de més de 30º a Ponent i sud. En canvi, refrescarà a la meitat nord i est de Catalunya amb màximes atípiques de 23º a 28º. La calma guanyarà terreny a partir de dijous amb temperatures cap amunt.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 4 d'agost del 2021
Mapa de previsió per aquest dimecres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 4 d'agost del 2021
Mapa de previsió per aquest dimecres a la tarda | Catalunya Méteo

Tongada de xàfecs i tempestes

Els intervals de núvols seran més abundants dimecres i ja de nit i matinada plourà al Pirineu i Prepirineu de Lleida. També s’esperen alguns ruixats dispersos i més febles a altres punts de la meitat nord, principalment.

A partir de mig matí, les nuvolades creixeran amb ganes i ja cauran els primers xàfecs. Segons els últims mapes, començarien a la Catalunya Central i entre el nord de la Costa Daurada i litoral i prelitoral de Barcelona.

A partir de llavors i fins al vespre, els xàfecs i tempestes cauran principalment al Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central i comarques de Barcelona i Girona. Localment, algun patac d’aigua pot ser fort i anar acompanyat de pedra, calamarsa o ventades.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes per forts aiguats locals:

Mapa d'alertes per fortes tempestes a Catalunya el 4 d'agost del 2021
Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dimecres | METEOCAT

Per tant, es pot veure ploure amb ganes, de nou, a la costa de Barcelona i Girona. Val a dir que aquesta pluja sumada a la de dissabte serà un bàlsam contra el risc d’incendis. A partir del vespre, tot plegat ja serà història i les pluges marxaran mar endins.

Les excepcions seran les comarques de Ponent, l’Ebre i part de Tarragona, que quedaran més al marge d’aquesta situació. Tot i això, no s’hi descarta algun ruixat aïllat. En aquestes zones hi farà més aviat sol i el vent de mestral hi bufarà fins a primeres hores de la tarda.

Canvis en les temperatures

Pel que fa a les temperatures, baixaran més a gran part de Catalunya, sobretot a les zones on plogui. A la meitat nord i al nord-est hi haurà màximes de 23º a 28º tan sols, més baixes al Pirineu. En canvi, el sol i el vent de mestral reescalfat farà pujar encara més les temperatures al sud i Ponent.

En aquests punts s’esperen màximes de 30º a 35º amb ambient d’estiu però sense extrems. De nit també pujaran més les mínimes amb nits lleugerament tropicals més extenses a prop de la costa. No obstant, a gran part de Catalunya se seguirà baixant dels 20º amb nits de molt bon dormir.

Clara millora del temps

A partir de dijous, el temps millorarà clarament, tot i que quedaran algunes nuvolades al nord sense descartar alguna gotellada. Tot i això, no es veu cap nova tongada de xàfecs a mig termini. Les temperatures patiran algunes pujades i baixades, però a partir del cap de setmana la calor anirà a més.