Imatge d'un dia amb molt fred

Torna l’hivern de cop amb fred, xàfecs, neu i vent a les portes de Reis

Un front polar posarà punt final de cop a la calor de rècords de les últimes hores. Tot i aquests canvis, bones notícies de cara a les cavalcades i al dia de Reis

La calor tan típica d’aquests últims dies ha deixat les seves darreres fuetades dimarts amb nous rècords en un mes de gener. La ponentada ha deixat, per exemple, fins a 24,4ºC a l’aeroport de Girona, el valor més alt en un gener des que hi ha registres. Una situació que acabarà de cop amb el retorn sobtat de l’hivern coincidint amb l’arribada dels Reis d’Orient.

Durant les últimes hores del dimarts han començat a arribar núvols i els primers ruixats per l’oest i el Pirineu que aniran a més. Es tracta d’un front amb fred polar que escombrarà Catalunya durant la matinada i matí de dimecres. Poden caure xàfecs a qualsevol punt, però compte perquè a la costa de Barcelona i nord de Tarragona pot haver-hi alguna tempesta o aiguat local.

Atenció amb la baixada de la temperatura, serà molt marcada i això farà baixar també la cota de neu. Al Pirineu anirà baixant la neu i al matí pot situar-se a qualsevol cota, mentre que a la resta entre 1000 i 1200 metres. Es tornarà a veure nevar fora del Pirineu en zones com els Ports, el Montseny o, fins i tot, muntanyes de Tarragona de forma anecdòtica.

A partir del matí, el sol o cel canviant dominaran a la majoria de comarques i les cavalcades es preveuen força tranquil·les. Tan sols a la tarda es pot escapar algun ruixat local entre Barcelona i Girona i a la cara nord del Pirineu. Però abriguem-nos perquè farà fred hivernal de cop, i vent fort de mestral i tramuntana a l’Ebre, Empordà i sud de Tarragona i Ponent.

Tant el dia de Reis com tot el pont, es preveu un temps tranquil amb força sol en conjunt. No obstant, el vent de mestral i tramuntana anirà apareixent al sud i Empordà, així com la neu a la cara nord del Pirineu. El fred hivernal ja normalitzat dominarà amb glaçades a molts punts de nit.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 5 de gener del 2021
Mapa de previsió per aquest dimecres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 5 de gener del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres a la tarda | Catalunya Méteo

Dimecres 5 de gener: cavalcades hivernals

De cara al dimecres, 5 de gener, s’esperen xàfecs a qualsevol punt de Catalunya entre la nit i matinada. En conjunt seran poc importants, però fins al matí poden caure alguns patacs d’aigua locals a la costa de Barcelona i nord de Tarragona.

Atenció amb la cota de neu, ja que anirà caient en picat i es pot veure nevar a totes les cotes del Pirineu a primeres hores del dimecres. Tot i això, la nevada serà passatgera i tan sols a la cara nord pot allargar-se fins al vespre feblement. A la resta, la cota baixarà fins als 1000 metres o per sota, podent-se veure nevar al Montseny, Ports o cims de muntanyes de Tarragona.

Compte amb la gran patacada de temperatures, serà important i localment acusada. Esperem màximes de 7º a 12º a molts punts, més baixes al Pirineu i més altes al litoral, res a veure amb l’ambient primaveral de les últimes hores. Per tant, abriguem-nos per rebre els Reis d’Orient.

Les cavalcades se salvaran amb el permís d’algun ruixat molt local entre Barcelona i Girona i neu feble a la cara nord del Pirineu. Compte amb la forta ventada de mestral i tramuntana a les comarques de Tarragona, sud de Ponent i Empordà.

Mapa de previsió a Catalunya el 6 de gener del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Dijous 6 de gener: Dia de Reis

Pel que fa al dia de Reis, el dijous 6 de gener, el sol dominarà amb calma i sense precipitacions enlloc. Quedaran restes de vent al sud i a l’Empordà i el fred serà intens de nit i moderat de dia. Una jornada plenament hivernal amb glaçades nocturnes a molts punts de l’interior i  moltes màximes de 7º a 13º.

Resta del Pont de Reis

Per a aquelles persones que teniu pont durant els dies vinents, portem notícies força positives a nivell meteorològic. El sol i la calma dominaran en conjunt amb ambient hivernal normal per l’època, però hi haurà matisos importants. El vent anirà i vindrà sense desaparèixer del sud i Empordà, i no es descarta alguna nuvolada de tarda al nord-est.

També arribaran a partir de divendres noves precipitacions al Pirineu, sobretot a la cara nord. Tot i això, el nou front atlàntic serà més càlid i farà pujar la cota dels 700 a més de 1000 metres. Potser entre diumenge i dilluns arribarien precipitacions pel nord-est, però encara hi ha molts dubtes en aquest sentit.