Molt atents a l’arribada del plat fort de la gota freda: Temps a Catalunya el dimecres 9 de setembre del 2020

Les tempestes i ruixats més forts afectaran especialment les comarques de Girona, Barcelona, litoral i prelitoral. Hi ha moltes alertes activades

Imatge d'una persona caminant en ple aiguat
Els xàfecs i les tempestes seran localment forts | EFE

El temps es complica i de valent de cara a les properes hores amb l’arribada del plat fort de la gota freda mediterrània. La part més important del temporal arribarà a partir de la nit i matinada i s’allargarà fins dimecres, 9 de setembre. Cal tenir en compte que la pertorbació és petita i té un moviment molt erràtic, cosa que pot provocar canvis importants a l’hora de la veritat, raó per la qual haurem d’anar seguint amb molta atenció l’evolució de les pluges.  

Les tempestes afectaran sobretot el nord-est, litoral i prelitoral i poden ser localment fortes o molt fortes, així com anar acompanyades de fenòmens extrems, com ara ventades intenses, calamarsa, trombes marines, molt mala mar i aiguats torrencials que deixin molta aigua en pocs minuts.

Mapa de previsió a Catalunya el 9 de setembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

On i quan plourà

Amb els mapes més recents sortits del forn la tarda i vespre del dimarts, sembla que els ruixats i les tempestes més importants afectaran a partir de la nit i fins dimecres gran part de les comarques de Girona, Barcelona i la resta del litoral i prelitoral, potser amb les més destacades a la Costa Brava i zones de la costa barcelonina. Els aiguats poden coincidir en algunes zones molt poblades en plena hora punta d'entrada a la feina. 

L’escombrada més important de precipitacions es produirà de matinada, moment en què algunes tempestes poden ser fortes en aquestes zones esmentades, especialment entre Barcelona i Girona. De cara al dimecres, el dia serà molt insegur i mogut, amb ruixats i tempestes que seguiran apareixent en aquestes àrees i a la resta del litoral i prelitoral, tant al matí com a la tarda, tot i que de forma força dispersa i irregular. Algun xàfec dèbil i aïllat pot arribar a la resta del territori. Allà on més plogui es poden assolir o superar els 50 l/m², inclús fregar puntualment els 100 litres en algun cas. 

Localment les tempestes aniran acompanyades de molts llamps i trons, fortes ventades de llevant, aiguats torrencials i calamarsa, sense descartar trombes marines o, inclús, algun esclafit de forma excepcional. Són fenòmens severs típics en temporals de tardor, així com molt mala mar amb onades puntualment d’entre dos i tres metres. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té moltes alertes de color taronja i groc activades per aiguats forts:

Mapa d'alertes per forts aiguats a Catalunya el 9 de setembre del 2020
Mapa d'alertes per forts aiguats aquest dimecres | Meteocat

Rumors d’un cicló mediterrani

En les últimes hores, les xarxes han anat plenes de rumors sobre la possible formació d’un petit cicló mediterrani, o ‘Medicane’, enfront de la costa catalana. Una opció que tan sols contemplava un sol model meteorològic i que en tot moment ha quedat pràcticament descartada pels meteoròlegs. En definitiva, ens trobem davant d’una situació de gota freda típica de la tardor a casa nostra. Molta precaució aquestes properes hores si hem d’agafar el cotxe o sortir al carrer en moment de pluja, i compte també amb rius i rieres i possibles inundacions sobtades.

Quan millorarà el temps?

Després del temps tan mogut del dimecres, sembla que dijous ja millorarà clarament la situació, tot i que quedaran restes d’alguns núvols i plugims a prop de la costa que aniran marxant, així com més ruixats de tarda al Pirineu, Prepirineu i interior nord-est.

Divendres 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, encara no acabarà de fer net amb restes d’alguns plugims o ruixats febles i aïllats, més concentrats al nord del territori. No serà fins al cap de setmana quan la situació es normalitzarà del tot amb força sol en conjunt i sense pluges.

L’estiu torna a treure el nas

Tot i que la fresca atípica per l’època es mantindrà encara dimecres, la millora del temps en dies posteriors coincidirà amb una pujada clara de les temperatures que ens portarà valors més normals per les dates, amb una calor de finals d’estiu que deixarà màximes d’entre 26º i 31º en general, localment més altes. De moment, però, dimecres les màximes es mouran tan sols entre els 20º i 25º, si bé pujaran més a l’Ebre i Ponent.


Comentaris

envia el comentari