Imatge d'un dia de pluja a Barcelona

A les portes d’un temporal de pluges i molt pendents de la cota de neu

Les precipitacions més importants arribarien dimarts i, depenent de l’aire fred que ens arribi, la neu caurà més o menys avall. De moment, cap de setmana amb més núvols i primers ruixats locals

Seguim molt pendents de l’evolució de les previsions de cara a la setmana vinent. L’arribada d’una borrasca de latituds més al nord acompanyada de molt aire fred acabarà formant una borrasca al Mediterrani. Això es traduirà en un temporal de pluges a casa nostra que els mapes cada cop van confirmant i posant-se més d’acord.

Segons les últimes actualitzacions dels models, la borrasca es formarà entre les Balears i Catalunya i aportarà vents de llevant carregats d’humitat. Això farà que, ja dilluns, comencin les primeres precipitacions a la meitat nord de Catalunya i punts de la costa. El plat fort es manté pel dimarts, quan les pluges serien generals i abundants arreu de Catalunya.

Les més importants les esperem a punts del Prepirineu, nord-est, litoral i prelitoral amb fort temporal  marítim. Però haurem d’anar seguint amb molta atenció els moviments finals de la borrasca i dels vents. Això determinarà les quantitats totals que es puguin acumular, ja que el Meteocat avisa de registres de més de 100 l/m².

Més enllà de la pluja, la posició final del temporal marcarà molt la cota de neu. Avui sembla que nevaria força més avall i es podria arribar a veure nevar fins als 1.200 o 1.000 amb gruixos importants al Pirineu. No obstant, l’aire fred es podria colar per la vall de l’Ebre, on la cota seria encara més baixa amb neu a zones poc freqüents.

Una situació que haurem d’anar seguint amb atenció per acabar d’acotar, ja que tot dependrà de si entren aires més o menys freds o temperats. Dimecres encara plouria, però aniria amainant a l’espera de noves precipitacions els dies vinents. Tot plegat amb una clara baixada de les temperatures que ens portarà ambient de principis d’hivern atípic per l’època.

Fins llavors, el cap de setmana tindrem els primers canvis destacats. Els núvols aniran en augment de sud a nord, tot i que dissabte al matí encara hi haurà força sol al nord de Catalunya. Uns dies més rúfols amb plugims o ruixats a l’Ebre a partir del vespre de dissabte que, fins diumenge, poden arribar a més punts.

Seran en conjunt fenòmens locals, febles i dispersos, sense descartar algun xàfec local més destacat al sud i la costa. A partir de diumenge a la tarda, la possibilitat de ruixats augmentarà, especialment a la meitat nord. Tot i que han augmentat les possibilitats de ruixats, el cap de setmana  no hauria d’estar marcat per l’aigua.

Més enllà del temporal de la setmana vinent, ampliem la informació sobre el temps del cap de setmana  dia a dia:

Dissabte 20 de novembre

Pel que fa al dissabte, 20 de novembre, els intervals de núvols aniran clarament a més de sud a nord. No obstant, al matí encara hi haurà grans clarianes a la meitat nord de Catalunya per aprofitar. Malgrat que la tarda serà força grisa o rúfola en conjunt, de pluja no se n’espera.

Tot i això, a partir de la tarda i vespre arribaran plugims o alguns ruixats a l’Ebre. Fins a la matinada, aquestes precipitacions poden arribar de forma dispersa a més punts, sobretot de la meitat sud. Una jornada menys lluïda però aprofitable a l’exterior amb pujada de les mínimes al sud i baixada lleugera de les màximes per la presència de núvols.

Es repetiran algunes glaçades al Pirineu i l’interior nord i boires matinals. La majoria de màximes es mouran entre els 11º i 16º, localment més altes al litoral i prelitoral.

Mapa de previsió a Catalunya el 20 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 21 de novembre

De cara al diumenge, 21 de novembre, seguirem amb molts intervals de núvols. Poden caure alguns plugims locals de forma dispersa, sense descartar algun xàfec arran de costa. No obstant, tornarà a ser una jornada força tranquil·la fins a primeres hores de la tarda.

Serà a partir de llavors quan els ruixats anirien a més a punts del nord-est, Pirineu i Prepirineu. La cota de neu anirà baixant fins als 1.700 metres i entrarà una mica de vent del nord-oest a l’Ebre i nord de l’Alt Empordà. Les temperatures es mantindran semblants a l’espera de la patacada i temporal de pluges i neu dels dies vinents.

Mapa de previsió a Catalunya el 21 de novembre del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo