Imatge d'un arbre de Nadal amb llums

Nadal més de tardor que d’hivern, i el fred marxarà encara més lluny de vacances

La Nit de Nadal serà força tranquil·la i els fronts desgastats provocaran canvis constants en el cel per Nadal i Sant Esteve. La setmana vinent entrarà una massa d’aire massa càlid per l’època

El temps tan gris i amb alguns ruixats que hem tingut divendres anirà millorant aquesta nit de Nadal. Amb el pas de les hores, especialment a partir de mitjanit, s’obriran algunes clarianes i les restes de precipitacions acabaran marxant. Tot i que baixaran més els termòmetres nocturns, el fred serà força contingut.

De cara al dia de Nadal, ens llevarem amb sol combinat amb moltes bandes de núvols alts i prims, més abundants a Ponent. També hi haurà algunes boires, però sembla que s’aniran aixecant fins i tot a Lleida.

A partir de la tarda, la nuvolositat tornarà a augmentar d’oest a est i, fins a la matinada, poden caure ruixats febles a Ponent. No se’n descarta algun de puntual a la resta, mentre que al Pirineu de Lleida pot ploure amb més ganes amb neu ben amunt.

Tot plegat amb boires matinals que s’aixecaran durant el dia, també a Ponent. L’ambient serà poc hivernal, ja que al migdia pujaran encara més les temperatures, sobretot al litoral i prelitoral, on se superaran els 15º. Serà un Nadal amb un ambient més de tardor que no pas d’hivern.

De cara a SantEsteve, un nou front farà que tinguem molts intervals de núvols arreu amb cel força canviant. No es descarten alguns ruixats, especialment a la meitat nord i, sobretot, a la cara sud del Pirineu. L’ambient es mantindrà semblant amb poc fred en conjunt o, fins i tot, suavitat al migdia al sud, costa i prelitoral.

La setmana vinent començarà probablement amb vents de l’oest localment forts i que faran pujar més els termòmetres. Però la notícia serà que, a partir de mitjans de setmana, un anticicló càlid farà disparar les temperatures. Podem tenir valors molt alts per l’època i el pic es viuria per Cap d’Any, haurem d’anar seguint i confirmant aquesta situació.

Mapa de previsió a Catalunya per dia de Nadal del 2021
Mapa de previsió pel dia de Nadal | Catalunya Méteo

Dissabte 25 de desembre: Nadal

De cara al dissabte, 25 de desembre i dia de Nadal, esperem una jornada força tranquil·la però amb cel canviant. Al matí es combinaran el sol i les bandes de núvols prims arreu amb boires matinals a molts punts. No obstant, sembla que les boires s’acabaran aixecant de Ponent amb més facilitat.

Al llarg de la tarda, l’apropament d’un front atlàntic farà augmentar de nou els núvols arreu. De fet, a Ponent podem enllaçar les boires amb la nuvolositat i tindrem un Nadal força gris. A partir de la tarda i vespre arribaran plugims o ruixats febles i dispersos a la meitat oest de Catalunya.

Poden caure fins a primeres hores del diumenge i no se’n descarta algun a la resta del territori de forma local. Al Pirineu de Lleida és on les precipitacions poden ser més destacades, però amb una cota de neu d’entre 1500 i 2000 metres. I de Nadalfred, res de res, ja que les temperatures encara pujaran més, sobretot a la costa i prelitoral on se superaran els 15º.

Mapa de previsió a Catalunya pel dia de Sant Esteve del 2021
Mapa de previsió pel dia de Sant Esteve | Catalunya Méteo

Diumenge 26 de desembre: Sant Esteve

Finalment, el diumenge 26 de desembre, dia de Sant Esteve, tornarem a patir el pas d’un front atlàntic desgastat. Així, tindrem força intervals de núvols arreu, però només apareixerien ruixats dispersos a la meitat nord de Catalunya. Una situació que aniria acompanyada novament de poc fred.

Sembla que la dinàmica atlàntica farà entrar vents de ponent de cara al dilluns a moltes comarques. Localment seran intensos i faran pujar encara més les temperatures, especialment a les comarques de l’oest afectades anteriorment per boires. Però haurem d’estar molt pendents de la clara pujada de temperatures que podem tenir a partir de mitjans de setmana.

En aquest sentit, una massa d’aire excepcionalment càlid per l’època impulsada per l’anticicló faria pujar molt els termòmetres. Fora de zones amb boires, la temperatura es podria moure entre els 16º i 21º, localment més al sud o la costa. Una situació fora de lloc a finals de desembre que haurem d’anar seguint amb atenció per confirmar-la del tot.